Vad göra åt lärarbristen och vad krävs för att skapa en skola för alla? Offensiv har talat med Therese Lindberg, lärare på Skönsmoskolan i Sundsvall.
Vad beror lärarbristen på?
– Det finns ingen långsiktighet i skolpolitiken. Det är precis som inom sjukvården. Politikerna kan inte påstå att de inte visste om problemet. Nu blir det plötsligt ”akut brist” på lärare.
– Det behövs en långsiktigt planerad skolpolitik. Vi kan inte ha det så att det dyker upp nya saker vart fjärde år.
Hur blev det med lärarlegitimationen?
– Beslutet om att införa lärarlegitimation var något som lärarkåren var positiva till. Det var tänkt som en statushöjning. Visa att inte vem som helst kan gå in och undervisa. Handlade också om att få upp lönerna.
Hur har det gått med lärarlönerna?
– När det gäller lönenivåerna så har de kunnat gå upp en del för de som uppfattas som ”drivna” och som kanske blivit förstelärare. För de flesta övriga går löneutvecklingen trögt.
– De individuella lönerna är problematiska. Det skapar splittring i lärarkollektivet, vilket inte är bra alls. Och rektorer, som får en pengapåse att fördela, har liten eller ingen insikt i med vilken ”kvalitet” varje lärare undervisar. Det skapar också stor misstro och många tycker att de som pratar för sig får lön efter det och inte hur undervisning och kontakt med elever ser ut.
Vad kan du säga om arbetsbelastningen?
– Det pratas och pratas om att lärare hoppar av, om att det är låg status, dålig lön, arbetsbelastningen minskar inte, o s v, men jag ser det som att man många gånger angriper från fel håll på något sätt.
– Det är omfattningen och komplexiteten i uppdraget som är problemet. Hur vi än vrider och vänder på oss själva och dygnets alla timmar, så menar i a f jag att villkoren för själva uppdraget måste förändras.
– Idag handlar det inte om att stiga in i ett klassrum med 25 hyfsat lydiga ungar, undervisa om fakta de ska lägga på minnet, säga åt dem att träna och sen testa det skriftligt och sen är skoldagen slut.
– Jag tänker att om folk verkligen skulle fatta så skulle det hända saker, men vi är nog för dåliga att beskriva eller tydliggöra komplexiteten. Det finns så mycket att prata om när det gäller skola i Sverige, men det viktigaste är att vi får en nationell kunskapsskola där personal är välutbildad och väl ansedd av samhället. Arbetsbelastning ska vara mänsklig och man ska inte behöva räkna med att gå in i väggen, vilket verkar vara mer regel än undantag idag. Önskvärt är också att föräldrarna tar reellt ansvar för fostran av sina barn; vi i skolan tycker, om jag får vara ärlig, att det får vara nog av smutskastning av skolan och överlämpande av sociala och andra beteendeproblem på lärare och skola.
– Det går inte bara att vifta med mer pengar för att få fler att vilja jobba kvar eller utbilda sig till lärare. Det krävs en person medveten om hur krävande jobbet är och med ett stort engagemang, annars kommer man inte bidra, även om man är typ ingenjör i botten, avslutar Therese Lindberg. ■