foto: ReSurge International / Flickr CC
1,1 miljarder kronor kostade det landstingen att hyra in läkare i fjol.
Förra året betalade landstingen 1,1 miljard kronor för hyrläkare enligt Konkurrensverket. Region Jämtland (före detta Jämtlands län) är ett av de områden där kostnaden är högst per invånare. De flesta landsting har svårt att rekrytera distriktsläkare och speciellt svårt är det att rekrytera till vårdcentraler i glesbygden – något som är oroande eftersom andelen äldre är högre i glesbygden än i större städerna.
Sjukvården i region Jämtland blöder, inte enbart beroende på hyrläkare – även om de är en stor anledning till de ekonomiska problem som regionen nu upplever. I dagarna har Socialdemokraterna och Moderaterna kastat bort sina gamla samarbetspartners och ska regera tillsammans för att försöka få bukt med regionens finansiella problem.
De gjorde likadant för några år sedan och eftersom hyrläkarna även då kostade landstinget stora summor bestämde man sig för att genomföra ett stopp för hyrläkare. Det slutade i kaos eftersom flera ordinarie läkare sade upp sig på grund av den alldeles för höga arbetsbelastningen. Vissa vårdcentraler stod då helt utan läkare.
I radions Studio ett onsdagen den 14 oktober intervjuades Hans Boberg, som driver några privata vårdcentraler i de norra delarna av region Jämtland. Hans företag Nya närvården har inga problem att rekrytera läkare, även om den helt verkar i ett glesbygdsområde. Han sade att arbetsvillkoren måste förbättras för att landstingen ska kunna dra till sig läkare.
Han sade själv upp sig, något motvilligt, från sin läkartjänst för några år sedan och startade Nya närvården. Anledningen var den ökade pappersexercisen inom landstinget. Han säger också att läkarna måste få större självständighet.
Även Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom är inne på samma linje. Han säger att landstingen måste göra det mer attraktivt att arbeta på vårdcentraler med rekryteringsproblem. Hans lösning liknar Hans Bobergs, även om han också talar om fler privata vårdcentraler. Han är väl inte Konkurrensverkets generaldirektör för inte.
Svaret är dock inte ytterligare privatiseringar. Det finns resurser i samhället, fast i fel fickor. Den offentliga vården måste få de resurser som den är i akut behov av. Låt de rika, storföretag och banker betala krisen.
Hyrläkarna kostar enorma summor pengar, men det är inte den enda nackdelen. Patientsäkerheten hotas. Det blir ingen kontinuitet om man får träffa olika läkare varje gång. Dessutom drar man sig för att söka läkare när man inte vet vem man får träffa och om det över huvud taget finns någon läkare att få tag på.
I vintras skrev region Jämtland till regeringen och begärde extra anslag. Hyrläkarna är en del i regionens allt mer prekära ekonomiska situation. De stora avstånden är en annan.
Hyrläkarsystemet måste avskaffas innan fler landsting känner sig tvungna att gå till regeringen och kräva förstärkning i kassan. Det går dock inte att avskaffa hyrläkarna över en natt. Arbetssituationen på vårdcentralerna måste förbättras. Lyssna på de anställda, det vill säga läkare, sjuksköterskor och annan personal! ■