Trots de massiva protesterna mot Framtidens Skola tog Barn- och utbildningsnämnden (BUN) i Luleå på måndagen ställning för att rulla vidare med nedläggningarna och omställningen till stordrift.
S och M röstade för förslaget som innebär att sju skolor och tio förskolor ska stängas under de närmaste nio åren. BUN:s rekommendation skickas nu till kommunstyrelsen via dess arbetsutskott och sen till kommunfullmäktige som ska fatta ett slutgiltigt beslut den 4 april.
Samordningsgruppen för att rädda skolorna, som rörde om rejält med sin sit-in innan BUN-mötet (se artikeln ovan), har många fler kort att spela innan sista ordet är sagt. Nästa steg är att få man, kvinna och barn ur huse till en ny skolkarneval lördagen den 19 mars.
Om Socialdemokraterna, med sin inofficiella samarbetspartner Moderaterna vid sin sida, får som de vill kommer en mängd skolor att stängas ned under de kommande åren. Den nya standardstorleken på förskolor ska bli 6-8 avdelningar. Nya skolor, som de som ska byggas på Stadsön och Bergnäset, ska ha omkring 500 elever.
Skolorna i Vitå och Klöverträsk har S och M backat om redan för två veckor sen. Högstadierna på Hertsön och i Sunderbyn drogs bort ur utredningen i december. Med i planerna finns dock fortfarande att en ny högstadieskola med upp till 700 elever ska öppnas i centrum år 2025 – frågan är varifrån dess elever ska komma?
V och MP väntade länge med att ta ställning, men går nu emot flera delar av förslaget: de vill ha kvar skolorna i Svartöstan och Kyrkbyn. Ingen av dem tog dock ställning för Kläppenskolan i Sunderbyn.
Under nämndedebatten dundrade Daniel Smirat (S) att politiker inte är ”valda för att fega ur”. Med andra ord är det deras plikt som förtroendevalda att inte ta intryck av protester och synpunkter. Och plåstret bör rivas av så snabbt som möjligt – ”Vi kan inte backa, varje försening är smärtsam för barn och föräldrar”, som ledamoten Agim Sulaj (S) upplyste nämnden.
Då S- och M-ledamöterna således hade fullgjort sin demokratiska och medmänskliga plikt, efter att först ha fått polisens hjälp att slippa se dem som drabbas av beslutet i ögonen, tyckte BUN-ordföranden Carina Sammeli (S) att det kändes ”väldigt skönt”. Hon ser nu fram emot att ”gå från ord till handling”.
Sammeli får dock tygla sin entusiasm en aning, eftersom det är upp till kommunfullmäktiges möte den 4 april att ta det egentliga beslutet om Framtidens Skola. Innan dess planerar samordningsgruppen för att rädda skolorna för flera aktioner, bland annat en ny skolkarneval genom Luleå den 19 mars. Målet är att få så många lulebor att höja sina röster att även S och M inser att verkställande av nedläggningsplanerna betyder politiskt självmord. ■