Det ser fortsatt ut som om det är undersköterskor som kommer att drabbas av personalneddragningarna inom Sundsvalls äldreomsorg.
–I dagsläget har vi inte fått uppgifter om neddragningar av sjuksköterskor, säger Conny Carlsson som är ombudsman för Vårdförbundet.
Men han betonar när jag pratar med honom att:
– Neddragningarna drabbar såklart även sjuksköterskorna. Det blir färre personal på boendena och mer arbetsbelastning. menar Conny Carlsson.
Offensiv har även pratat med Anton Berglund som jobbar på Lindgården, ett äldreboende i Sundsvall. Han berättar att det har uppstått en ökad frustration bland personalen. De upplever att de har allt mindre möjligheter för att kunna påverka sitt arbete.
Schemasystemet Time Care har tagits bort, vilket var ett slags tvättstugeschema där man kunde lägga fram önskescheman. Dessutom tas inte vikarier in längre, vilket gör att personal oftare beordras in för att jobba.
Anton menar att det kanske största problemet är att det inte tas in vikarier.
– Det är redan nu jobbigt med många sjukskrivna. Nu blir det fler avslag på ledighetsansökningar samt att personal beordras in till arbetspass på lediga dagar.
Debatten och inläggen fortsätter på sociala medier och i Sundsvalls Tidning samma dag som Offensiv går i tryck den 16 februari. PRO i Tuna-Matfors skriver i en insändare att:
”Det största problemet är nog personaltätheten, som hela tiden skall dras ned. (…) följden av detta blir att personalen inte orkar med arbetssituationen, vilket ofta leder till kostsamma sjukskrivningar.”
Nu behövs kamp och protester både från personal och anhöriga för att stoppa nedskärningarna. ■