Bad Art – konstmagasinet som slår mot kapitalismens kontroll av konsten.
Bad Art – konstmagasinet som slår mot kapitalismens kontroll av konsten. I ett första inspirerande nummer blandas ställningstagande foton och teckningar med skarpa texter och intervjuer.
Att behovet för ett antikapitalistiskt konstmagasin varit så stort har jag inte insett förrän jag började läsa Bad Art. Magasinet som är producerat av medlemmar i CWI, Rättvisepartiet Socialisternas international, ”är inte bara till för att säga vad som är fel – utan handlar om att kämpa för att förändra det”.
För att skapa konst – eller för att helt enkelt kunna njuta av den – behövs faciliteterna och tiden för att göra det. Annars blir konsten endast tillgänglig för de rika. För någon som jobbar heltid med ett lågavlönat yrke eller som kämpar med en hög hyra finns sällan tiden, orken eller pengarna för att skapa.
Rob MacDonald skriver i artikeln ”Tillgänglighet, frihet och organisering” om hur konsten är avgörande för mänsklig aktivitet och ett tecken på hur välmående samhället är. Arbetarklassområden ska ha samma rätt till konsten som elitens en procent.
När regeringar skär ner på bibliotek, konsthallar, museer, ungdomsgårdar, skolor och universitet ökar den kulturella fattigdomen. Att ha tillgång till konst är en demokratisk fråga.
– Bad Art behövs av framför allt tre anledningar: Organisering för kulturen, organisering med kultur och organisering av kulturarbetare. För friheten och tillgängligheten. Det berättar Natalia Medina, en av redaktörerna för magasinet.
– Kulturarbetarna är en grupp som ofta glöms bort inom arbetarrörelsen, men som också är under attack, särskilt i perioder av nedskärningar. Det är
en svårorganiserad grupp med många ensamyrken där kulturarbetare blir konkurrenter istället för arbetskamrater, fortsätter hon.
Marisa Cabal frågar i artikeln ”Hur långt för konstens skull?” varför kulturarbetare ska acceptera motbjudande arbetsförhållanden för någon annans ekonomiska vinst bara för att man älskar det man gör. Kulturarbetare har ofta pressade arbetsförhållanden, låg och osäker inkomst (mycket frilans), ingen betald semester eller övertidsersättning och ofta osäkra anställningar.
”Sen får du din första spelning på ett känt ställe. Du får stå för din egen publicitet och affischering […] Vissa erbjuder inte ens det [ersättning för utgifter] utan tar betalt för privilegiet [att få spela där].” Det berättar Laura Comrats om uppoffringarna som musiker.
Oavsett om du är politiskt intresserad utan att veta mycket om kultur och konst, eller om du är en kulturarbetande konstnär som inte har tänkt mycket på den polistiska aspekten, är Bad Art ett måste. Det är ett väl genomarbetat magasin med genomtänkta foton, teckningar och texter.
Vill du läsa om marxistisk teori ur ett konstperspektiv eller om Prince betydelse för samhället och kulturen, finns det med.
Bad Art, skriven på engelska, finns att beställa för 50 kronor genom att mejla offensiv@socialisterna.org.