Nyligen rapporterade nyhetsbyrån TT att myndigheterna i USA upptäckt ytterligare en programvara i vissa Audi-bilar som skulle göra att koldioxidutsläppen blev mindre när bilen testades. ”Programmet uppges känna av när ratten inte används, och utgår då från att bilen testas i laboratoriemiljö”. Det nya fuskprogrammet har upptäckts i både diesel- och bensinbilar, till skillnad från det sedan tidigare kända programmet, som hittades i Volkswagens (Audis moderbolag) dieselbilar ifjol. Volkswagen tvingades till sist erkänna att fuskprogrammet hade installerats i 11 miljoner dieselbilar som har sålts världen över.
Volkswagen och andra biljättar har satt fusket i system. Enligt den europeiska miljöorganisationen Transport and Environment sitter myndigheterna i EU:s medlemsländer i bilföretagens knä och det har blivit en allt större skillnad mellan testresultat och verklig förbrukning. Att bilarnas totala utsläpp orsakar en halv miljon för tidiga dödsfall om året inom EU struntar man i.
EU ska redan år 2010 ha känt till Volkswagens systematiska fusk, men inget gjordes. Tvärtom. Med hjälp av några lyxmiddagar köpte Volkswagen EU:s förre industrikommissionär Antonio Tajani. I somras rapporterade SvD Näringsliv med hänvisning till tyska Der Spiegel om ”flitiga möten mellan Tajani, som avgick 2014, och Volkswagens ledning under 2010 till 2013. Tajani ska under den här tiden ha vetat om att bilindustrin fuskade med utsläppen.”
Ett halvår efter att Tajani hade fått reda på fusket bjöd han in Volkswagens vd Martin Winterkorn, som fick sparken efter utsläppsskandalen, till middag för att ”i avspända former diskutera kostnader och press på vinstmarginaler”. Middagen skedde den 6 december 2012 i EU-kommissionens flotta huvudkontorsbyggnad, Berlaymont Building klockan 20.00, rapporterar SvD Näringsliv.
I EU är det miljöbovarna som regerar. Bankerna, som har fått sänkt bolagsskatt och som inte betalar moms, kvider om att de ruineras om man måste betala den nya blygsamma finansskatt som regeringens utredare har föreslagit. Ett Armageddon väntar och helt plötsligt säger sig bankdirektörerna vara oroliga för jobben. Det är samma bankdirektörer som årligen sparkar tusentals anställda samtidigt som man solar sig i glansen av vinstrekord och nya bonusar.
Men kapitalisterna vore inte kapitalister om de inte också gnisslar tänderna över ett tandlöst förslag. ■