När jag kommer till BB-ockupationen på fredagseftermiddagen råder en munter och beslutsam stämning. En skrattsalva brister ut från en grupp av kvinnor i gula ockupantvästar när en mamma med barnvagn citerar landstingsrådet Erik Lövgrens senaste uttalande: ”när det här gått över”.
Fredagsockupanten Birgitta Bindegård förklarar leende och med glimten i ögat:
– Han skulle bara veta. Vad då? – Att vi aldrig ger upp!
Ockupationen av BB i Sollefteå har nu gått in på sin fjärde vecka. En del av entréhallen på Sollefteå sjukhus är ockuperad för kravet att riva upp det beslut som stängde Ådalens BB i månadsskiftet januari/februari, men också för att bevara sjukhuset som ett akutsjukhus.
Kampen är välorganiserad med ett brett deltagande av människor som anmäler sig för att ockupera i femtimmarspass eller ta en natt. Under fredagseftermiddagen ringer telefonen och nya ockupanter sätter upp sig.
En äldre man med texten Sollefteå Draghundsklubb på ryggen dyker upp och anmäler sig för ett pass i april. Tre veckor framöver är nu fullbokade. På ett bord ligger en gästbok där bland andra ockupanterna av sjukstugan i Dorotea uttrycker sitt stöd. På en skärm hänger virkade ”Pussycatmössor”, inspirerade från Kvinnomarscherna mot Trump, som alla kan köpa till stöd för ockupationen.
Sebastian Gunnesson från ockupationens styrgrupp finns på plats och säger till Offensiv: – För mig är det en kamp både för BB och akutkirurgin. Det handlar om framtiden för alla som vill bo, arbeta och leva i Ådalen. Jag tror på småskalighet och sjukhuset fungerar som ett trygghetsnav här. Det finns så mycket vilja så mycket engagemang, varför inte ta tillvara på det?
– Vi har en demokratisk ledning av ockupationen. En gång i veckan har vi ockupationsmöte där alla som deltar i eller på något är engagerade i ockupationen kan delta. Sedan har vi en styrgrupp som har ett dagligt ansvar för att planera och leda ockupationen.
Innanför entredörrarna har en ensam gammal kvinna i rullstol väntat på transport i två timmar. En av ockupanterna går fram och pratar med henne. Det är inte första gången det händer kan de berätta. Ockupanterna ringer och kollar med avdelning och taxi eller bara ändrar stolens placering. Någon gång har de även fått lov att ordna fram mat och dryck.
Birgitta Bindegård är en av de som ockuperar under fredagen:
– Tänk någon kommer att drabbas av en störtblödning, ett njurstensanfall, en brusten blindtarm eller en allvarlig olycka, då är det för långt att åka till Sundsvall eller Örnsköldsvik.
Birgitta berättar om hur alla vill göra något för att stödja ockupationen. Hennes kör har till exempel varit och sjungit för ockupanterna. Samtidigt som hon berättar stegar en tv-tekniker in för att fixa deras tv.
BB-ockupationen får också uppmärksamhet utomlands.
– Två tyska tv-kanaler har varit här, berättar Birgitta. Och BB-dockan Gudrun från Sollefteå kampanjar i långtradare genom Europa. Senast sågs hon i Tyskland.
Med bland BB-kämparna denna dag sitter även en ung syrisk mamma. Raneem Hamond, var konststuderande i Damaskus, men tvingades fly sedan hon deltagit i en fredlig demonstration mot att vänner till henne fängslats. Hon fick permanent uppehållstillstånd i Sverige 2015.
– Det är första dagen jag är med och ockuperar.
Diskuteras BB- ockupationen bland dina syriska vänner?
– Ja, den är känd! Vi pratar om den och flera ville komma med mig idag, men vågade inte för de var osäkra på vad svenskarna skulle tycka om det. Nu kan jag berätta för dem att jag mottogs bra och då tror jag att fler följer mig nästa gång.
Varför deltar du i ockupationen?
– Jag stödjer de krav som BB-ockupationen för fram. Jag är kvinna, mamma till ett barn och tycker det är viktigt att visa solidaritet med alla andra som kämpar för att BB ska vara kvar på Sollefteå sjukhus.
På busshållplatsen utanför sjukhuset pratar jag med en stafettsjuksköterska på väg hem över helgen. Hon upplever de tuffa tiderna hos sina patienter, men kan inte annat än leende beundra det motståndsvirke som BB-ockupanterna är gjorda av.
Stödet för BB-ockupationen skulle som nästa steg kunna mobiliseras i en ny stor manifestation i Sollefteå med krav på att landstinget river upp nedläggningsbeslutet och att staten går in och täcker landstingets underskott till exempel med 1 miljard av de 92 miljarder kronor som de fyra storbankerna gjorde i vinst förra året. Fackföreningarna i Ådalen måste nu också kliva in på plan. Speciellt vårdfacken måste vakna. Tillsammans kan fackföreningsrörelsen sätta tryck bakom kraven med en samordnad politisk varningsstrejk till stöd för BB och akutsjukhus i Sollefteå. ■