8 mars 2017 – en historisk kampdag

2017-03-09 17:01:50




Den internationella kvinnodagen i år blev en historisk kampdag med strejker och demonstrationer mot sexism och sexuellt våld och för jämställdhet och kvinnors rätt till sina egna kroppar. Tidsmässigt började kampdagen i Australien med att barnskötare gick ut i strejk och avslutades i Latinamerika med strejker, ockupationer av myndighetsbyggnader (Brasilien) och stora demonstrationer.

När Offensiv går i tryck sent på kvällen den 8 mars rapporterar argentinsk media från centrala Buenos Aires att allt fler människor börjat samlas kl 12, vilket är starten för den strejk som pågår till klockan 15, och tillägger samtidigt att strejkerna i Argentina ”är en del av de internationella kvinnostrejkerna som genomförs i ett 50-tal länder och är ett unikt initiativ som saknar motstycke i den feministiska rörelsens historia”.
“Vi firar den internationella kvinnodagen på det enda sätt vi kan – vi kämpar”, sa en representant från National Organization for Women i USA i en kommentar till de många strejker som genomfördes av kvinnliga lärare den 8 mars.
I USA och på många andra håll blir 1 maj nästa givna kampdag.

SPANIEN

På 8 mars skrevs historia då hundratusentals elever och studenter deltog i strejker på över tusen skolor och universitet över hela landet. Den socialistiska och feministiska plattformen Libres y Combativas (ung. “Fria och Stridsvilliga”) startad av student- och elevfacket och av medlemmar från Izquierda Revolucionaria kallade till strejken. Hundratals nya aktivister har anslutit sig mot det sexistiska våldet och för arbetarkvinnors rättigheter. Förutom student- och elevstrejker tog sig protesterna alla möjliga uttryck: manifestationer, massmöten och kreativa aktioner.
Även på kvällen hölls demonstrationer runt om i landet. I Madrid deltog över 500 000. Under den senaste månaden har fler varit ute på gatorna i strejker, demonstrationer och protester än under de tre senaste åren.■

POLEN

20 000 demonstrerade i Warszawa på 8 mars. Protesterna inleddes tidigare på dagen med en protestaktion utanför det styrande partiet Lag och Rättvisas huvudkontor.
Över hela Polen gick 10 000-tals kvinnor gick ut på gatorna i dussintals städer, som ett led i den internationella kvinnostrejken. De krävde tillgång till moderna och gratis preventivmedel, fosterdiagnostik, ordentlig sexualundervisning, och framför allt, motsatte sig den brutala anti-abortlagen som finns i Polen.
Protesterna kommer efter en heroisk kamp från de polska kvinnorna förra året mot planer på att införa ett totalförbud mot abort, som kulminerade i en massiv kvinnostrejk den 3 oktober. Till följd av strejken var regeringen tvungen att backa och skrota anti-abort lagförslaget som antagits av parlamentet. Tyvärr finns det nya hot, inte bara för att återigen ytterligare begränsa rätten till abort i Polen, men också att begränsa tillgången till moderna former av preventivmedel, inklusive morgonen efter-piller.
Men som ses av beslutsamheten och ilskan under kvinnostrejkerna 3 oktober och 8 mars kommer polska kvinnor att fortsätta sin hårda kamp för att stoppa dessa attacker. ■

Irland

Det 8:e tillägget i Irlands grundlag jämställer ett fosters ”liv” med kvinnan som bär den, vilket innebär att abort är förbjudet i Irland.
Lagen innehåller också ett 14-årigt fängelsestraff både för kvinnor som gör illegala aborter, och vem som helst som hjälper dem.
En rörelse, med ungdomar i spetsen, som kräver att det 8:e tillägget ska avskaffas växer nu stadigt.
Den årliga demonstrationen för rätten till abort var dubbelt så stor 2016 jämfört med året innan. Budskapet att 8:e tilllägget ska avskaffas (Repeal the 8th) på pins, väskor, klistermärken, och även kläder är vanligt att se.

Den antikapitalistiska kvinnoorganisationen ROSA har organiserat ett antal direkta aktioner för att uppmärksamma att abortpiller finns tillgängliga från women- onweb.org – en organisation som drivs av läkare i Nederländerna som hjälper kvinnor i länder med restriktiva abortlagar. Ett sådan direkt aktion var Bus 4 Repeal, en buss som åkte runt Irland inför Internationella kvinnodagen.
Vi höll möten i ett antal städer och på universitet, och utmanade lagen genom att öppet erbjuda tillgång till det medicinska abortpillret.

Det sista stoppet för Bus 4 Repeal var Dublins centrum den 8 mars, där vi hade både Strejk 4 Repeal och demonstration för Repeal. Tusentals människor bar svarta kläder. Folk tog en ledig dag från jobbet. Studenter gick från sina klasser för att delta i demonstrationer över hela landet.
Regeringen känner uppenbarligen av styrkan hos denna rörelse, eftersom de har lagt ut frågan till en ”medborgardialog”. Detta är en grupp av 99 slumpmässigt utvalda medborgare som ska diskutera och rekommendera åtgärder om det 8:e tillägget. Men vad den växande rörelsen vill, är det ord som är stämplat överallt och skanderats på demonstrationerna är Repeal (Avskaffa) tillägget.
Vi vill inte att det ska finnas någon hänvisning till reproduktiva rättigheter i konstitutionen.
Media pressar medveten på för en mycket begränsad förändring av lagstiftningen. Mediadiskussionen om abort kretsar kring fall av döda foster och våldtäkt. Det finns inte ens mycket om kvinnors hälsa som skäl för abort.
Detta skapar en skillnad mellan ”bra” och ”dåliga” aborter som har en effekt på opinionen.

Tillsammans med vår starka och ständigt växande gräsrotsrörelse, är parlamentsledamoten Ruth Coppinger, Socialist Party, (CWI i Irland) en outtröttlig röst i parlamentet.
I oktober 2016 röstade parlamentet nej till hennes motion om en folkomröstning att avskaffa det 8:e tillägget, men det har inte avskräckt Ruth eller ROSA från att fortsätta kämpa för förändring. ■
Aisling Grace, Socialist Party

TYSKLAND

4 500 vårdanställda i delstaten Saarland demonstrerade för mer resurser och ett avtal om bemanningen på sjukhus på förmiddagen den 8 mars. Från Berlin rapporteras att demonstrationen den 8 mars var den största och bästa på länge med uppemot 10 000 deltagare. ■

NORGE

De unga dominerade i den stora manifestationen på 8 mars i Oslo. Över 10 000 kom till Youngstorget och 8 000 gick med i demonstationståget. Detta trots besvärligt regnväder.
Huvudparollen var kamp mot våld mot kvinnor. Andra krav var försvar av jämställdhetslagen och solidaritet med flyktingarna.
CWI Norge fick bra respons på flygblad och tidning. ■

Göteborg

Upp mot 2 000 personer trotsade snöovädret och demonstrerade på 8 mars i Göteborg. Demonstrationen arrangerades av 8- marskommitten, som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är en del av.

Längs avenyn skanderaded talkörer som ”6 timmars arbetsdag – dela på jobben” och ”ingen kvinnokamp utan klasskamp”.
Kampviljan genomsyrade hela demonstrationen som i år samlades under parollen ”Tryggt och säkert samhälle för kvinnor”.
En av demonstrationens tre talare var Minela Mahmutovic som talade för Rättvisepartiet Socialisterna:
– I Sverige demonstrerar vi i en situation som börjar bli allt mer och mer kritisk för arbetande kvinnor. Ett exempel är de förödande siffrorna inom vården där Sjukhusläkarna rapporterar att ett dödsfall per månad i landets sjukhus beror direkt på vårdplatsbrist eller extrem arbetsbelastning. 
– Men hur stark den högerpolitiska vinden kommer att blåsa och hur länge beror på oss och på alla andra som är villiga att kämpa mot det. De globala protesterna visar på den internationella solidaritetens styrka. Med inspiration ser vi på USA, som under namnet Women’s Marches inte bara samlat kvinnorättsrörelsen utan även bland annat hbtq-rörelsen, Black Lives Matter och klimatrörelsen. ■
RS Göteborg

STÖD TILL KVINNOSTREJKERNA

På Jordbro vårdcentral den 8 mars samlades medlemmarna i Vårdföbundet för att bland annat diskutera löner- och arbetsvillkor inom vården. På mötet passade man på att visa sitt stöd till den globala kvinnostrejken. ■

Luleå

Ett trettiotal samlades i Luleå på manifestationen den 8 mars i solidaritet med den internationella kvinnostrejken.

–Det var inte så stort här men det var viktigt att vi gjorde det. Det visar att kampen spritt sig långt. Från Argentina till Luleå, sade Fatima Linna Trabelsi, som engagerat sig i stöd för BB-ockupationen i Sollefteå.
– Det är på dagen 100 år sedan ryska revolutionen. Det finns inte en bättre dag att återta den internationella kvinnodagen som en dag för kamp och strejk, sade Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna.
De som deltog uppskattade talen och sammanhållningen.
– Det känns som ett värmande ljus i allt jävla snöslask, sade Siri Kjerrulf.

Manifestationen var också i solidaritet med ockupationen i Sollefteå.
Fatima Linna Trabelsi läste upp en solidaritetsappell.
–Ockupationen i Sollefteå är ett exempel att följa.
– Vi ger fullt stöd till ockupanterna och önskar lycka till i kampen framöver, och hoppas att kampen sprider sig till ett vårduppror i hela landet. ■
RS Luleå


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!