Med sikte mot valet och pressad av opinionen har regeringen sent omsider aviserat nya satsningar på vård, skola och omsorg.
För drygt en vecka sedan meddelades att regeringen och Vänsterpartiet hade kommit överens om att välfärden ska få fem miljarder kronor extra, varav tre miljarder ska komma sjuk- och hälsovården till del (två miljarder till mer personal och en miljard i form av den tidigare aviserade ”patientmiljarden”) och 1,5 miljarder ska användas till skolsatsningar i främst utsatta områden.
Sannolikt följs dessa extra fem miljarder av nya tillskott. Stärkt av den fortsatta högkonjunkturen och ökade skatteinkomster är tiden inne för en liten dos av expansiv ekonomisk politik inom ramen av en fortsatt högerkurs.
Mot bakgrund av behoven samt de offentliga finansernas överskott och att det är rekordbilligt att låna är det inte mycket till satsningar. Vården är i desperat behov av mer personal och fler vårdplatser. De två miljarder kronor som regeringen och V vill skjuta till räcker inte långt när personalbristen, särskilt på specialistsjuksköterskor, stadigt ökar och kostnaderna för inhyrd personal skenar iväg.
Sverige måste vara ett av få länder i den så kallad västvärlden där antalet vårdplatser minskar snabbare än någonsin samtidigt som befolkningsökningen är den snabbaste någonsin. Antalet vårdplatser minskade med 3,3 procent mellan år 2015 och 2016. Det är den största årliga minskningen sedan år 2008.
”Skrämmande siffror”, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till Läkartidningen och tillägger att ”vården är skuren ned till benet”.
Det krisdrabbade landstinget i Västernorrland får cirka 70 miljoner kronor extra av de två miljarder som regeringen ger. I samma landsting som har slagit ett svart rekord i vårdnedskärningar steg kostnaderna för inhyrd personal till 370 miljoner kronor ifjol – över 12 procent av de totala personalkostnader. Så 70 miljoner, om det ens blir så mycket till vården i Västernorrland, är en mikroskopisk droppe i förhållande till vad som krävs för att stoppa personalflykten och återuppbygga vården.
Verkliga satsningar utgår från personalens och brukarnas behov. Vården och andra delar av välfärden behöver mångdubbelt mer än vad regeringen och V satsar. Enligt statliga Konjunkturinstitutet behöver kommunerna och landstingen ett tillskott på 35 miljarder kronor under åren 2018 till 2020 för att upprätthålla dagens åtagande. LO menar att det behövs nya välfärdssatsningar på 70 miljarder kronor – eller motsvarande 130 000 nya välfärdsjobb. Till det ska läggas utbildningssatsningar och omedelbar arbetstidsförkortning.
En verklig satsning på välfärden kräver kamp för en socialistisk omfördelning från superrika, banker och storbolag till vård, skola och omsorg samt att sätta punkt för det nyliberala systemskifte som ökar ojämlikheten och klyver landet.■