I tisdags (den 22 augusti) skulle Qasim tvångsutvisas till Afghanistan. Men under dagen kom beskedet om att utvisningen tills vidare stoppas. Det var en seger som hälsades med glädjetjut av de som hade samlats utanför förvaret i Märsta för att stoppa utvisningen, samt bland de sittstrejkande på Medborgarplatsen.
Sverige vill utvisa Qasim till Afghanistan där han inte har varit sedan han var liten, innan familjen flydde till Iran. Hans far rekryterades av Iran för att strida i Syrien. När han inte kom tillbaka bestämde sig mamman med tre barn att fly till Europa. Qasim splittrades från familjen under flyktvägen och tragiskt nog förolyckades mor och syskon på Medelhavet.
I djup sorg kom Qasim till Sverige hösten 2015. Med åren av väntan och utvisningshot har den psykiska ohälsan bara förvärrats. Det är en skam att Sverige kan behandla en ensam ung person i nöd på det här sättet. Därför begav vi oss till Aktion mot Deportations blockad utanför förvaret den 22 augusti när utvisningen skulle genomföras.
Vid kl 15.30 utbröt glädjetjut både bland oss vid förvaret och på sittstrejken på Medborgarplatsen när beskedet kom att utvisningen stoppats.
En av nyckelpersonerna i kampanjen som vill vara anonym berättar för Offensiv på plats hur det gick till.
– Vi hade lämnat in en ansökan om verkställighetshinder. Den avslogs tidigare idag. Då hade vi en förberedd överklagan som omedelbart skickades in. Vi hänvisade till pågående gymnasiestudier, att FN säger att Afghanistan är ett farligt land och att flyktingministern i Afghanistan kräver att utvisningarna ska stoppas. Överklagan hamnade i förvaltningsrätten. Nu på eftermiddagen kunde vi se i deras dagboksblad att beslutet om utvisningen har blivit inhiberad, vilket betyder att den stoppas tillfälligt.
Redan från kl 10 idag hade demonstranter samlats vid förvaret i Märsta. Det var hundratals afghaner och ett trettiotal andra. Polisen spärrade av med band, så vi fick sitta på andra sidan gatan.
Det var ganska nervöst både bland polisen och aktivisterna. I början var det en konfrontation med polisen och en kille fick en smäll. Vi hade många kollektiva diskussioner om hur det skulle gå till. Vi kom fram till att vi skulle sätta oss på vägen. Det fanns tveksamhet kring säkerheten för de som är utan uppehållstillstånd och kan bli gripna av polisen.
Ung i Sverige-representanter ville genomföra blockaden och det blev vad som beslutades. Det blev mer och mer talkörer fram mot kl 15.00, den tidpunkt då transporten måste åka från förvaret för att hinna med planet.
En av alla på blockaden är Hadi Quasemi, som skänker sina bilder till Offensiv. Han berättar om varför han är med:
– Jag är afghan, men född i Iran. Jag fick uppehållstillstånd tidigare och svenskt medborgarskap i mars i år. Jag tycker att sittstrejken på Medborgarplatsen borde ha hänt för länge sedan. Ingen bör utvisas till Afghanistan, det behövs mer rättvisa i samhället. ■