Med valet inför dörren lovar S-ledningen i Luleå nya exklusiva lägenheter och hotell centralt vid Norra Hamn, i utbyte mot försvagad räddningstjänst och på bekostnad av att bygga kommunalt för de verkliga behoven.
Utspelet, som S i vanlig Niklas Nordström-ordning inte ens har bemödat sig om att dra igenom kommunens beslutskanaler, visar tydligt att Luleå behöver ett kämpande alternativ mot ”ge till de rika”-politiken.
Som Offensiv tidigare har rapporterat om planerar Socialdemokraterna (S) i Luleå att lägga ned brandstationen i Luleå centrum. En ny brandstation byggs just nu, till en uppskattad kostnad av en halv miljard kronor. Att reducera stadens brandstyrkor från två till en sparar två miljoner kronor.
Nu framkommer att S planerar ytterligare en spinoff från projektet: på en pressträff i förra veckan påstod kommunalrådet Niklas Nordström (S), flankerad av andra S-toppar, att ”kommunledningen bestämt” att brandstationstomten ska säljas till ett konsortium av företag som ska bygga hotell, kontor, lägenheter och en ”plaza” på ”Luleås guldläge” i Norra Hamn. Det visade sig snart att inget sådant beslut hade tagits av kommunstyrelsen, som inte ens har haft frågan uppe.
– Om man nu ska bygga på den här tomten, vilket är tveksamt givet att brandstationen behövs, borde det vara Lulebo som får bygga hyresrätter för de med störst behov – låginkomsttagare och ungdomar, kommenterar Jonas Brännberg som representerar Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Luleå kommunfullmäktige.
Medan S vill bygga spektakulära glas- och stålhotell och exklusiva lägenheter vid vattnet kvarstår bostadsbristen i Luleå. Unga, nyanlända, låginkomsttagare utan möjlighet till banklån med flera lämnas ute när ”det går bra för Luleå”. Tusentals allmännyttiga lägenheter har sålts ut de senaste åren mot löfte att de nya privata fastighetsägarna ska bygga bort bostadskön. De här vinstdrivande aktörerna är givetvis inriktade på kunderna med störst köpkraft. Till exempel skulle Heimstaden, som fick köpa 1 278 lägenheter av Lulebo, bygga 75 lyxlägenheter på Kronan-området – bostadsrätter.
Nu kommer signaler från kommunens stora byggsatsning, på just Kronan, om de stora plånböckernas begränsade aptit. De storslagna byggplanerna har gått i stå. Lokaltidningarna rapporterar att inget av byggprojekten kommer att påbörjas som planerat i höst. Orsaken är att företagen inte har fått sålt tillräckligt många bostadsrätter för att få finansiering av bankerna.
– För att lösa bostadsbristen behöver vi organisering och kamp för att det ska byggas för behoven, inte vinsterna, säger Jonas Brännberg. ■