av Per Olsson
Även om det har skett en början till en tydlig avmattning i ekonomin fortsätter börsbolagen att redovisa stora vinster och årets aktieutdelning blir rekordstor. Klädjätten H&M delar ensamt ut 16 miljarder kronor, varav 7,6 miljarder går till storägaren Stefan Person som är en av världens rikaste individer.
Samtidigt med högtrycket över rika och börsbolag blir samhällsekonomin allt mer kylslagen och regeringens åtstramningspolitik gör läget än värre.
Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) behöver kommuner och regioner ett tillskott på 43 miljarder kronor de kommande fyra åren för att klara välfärden på nuvarande nivå. Men regeringen drar ned på statsbidragen till kommunsektorn och stänger dörren till offentliga välfärdssatsningar.
”Den globala tillväxten i år växlar ned till 2,5 procent och Sveriges BNP landar på 0,9 procent”, skriver Teknikföretagen i en ny ekonomisk prognos. Teknikföretagen räknar dock med att den svaga tillväxten i år följs av en vändning uppåt nästa år, vilket förutsätter att den globala kapitalismen får igång sina tidigare tillväxtmotorer som fortsatt hög tillväxt i Kina, en växande amerikansk ekonomi och en expanderande världshandel. Men de flesta indikatorer pekar i motsatt riktning.
Till det ska läggas att de inhemska tilllväxtmotorerna förlorar fart och styrka.
Inte ens den rekordlåga kronkursen, den lägsta på tio år gentemot euron, kan hålla exporten uppe. Däremot ger den exportföretagen en fortsatt vinststimulans.
Byggandet och byggnadsinvesteringar som för några år sedan nästan nådde ”miljonprogrammets” nivåer faller nu kraftigt. Nästa år rasar antalet påbörjade bostäder i flerbostads- och småhus till under 40 000. Det är ett tapp på nästan 40 procent sedan konjunkturtoppen år 2017.
Överhuvdtaget blir det knappast någon ökning av bruttoinvesteringarna i år, trots att behoven växer och att arbetslösheten, enligt regeringen, ligger kvar på 6,3 procent i år och ökar till 6,4 procent nästa år.
Den svaga tillväxten och den låga inflationen gör att Riksbanken in i det sista kommer att vänta med att överge minusräntan. Men skulderna fortsätter att öka snabbare än inkomsterna, vilket får skuldfällan att vidgas.
Facken missade i hög grad att dra fördel av högkonjunkturen. Visserligen har reallönerna i snitt ökat, men arbetarna har fått extremt lite av högkonjunkturen, och villkoren för sjuka och arbetslösa har försämrats. Det är genom att ta kampen nu som facken rustar för att möta en ny kapitalistisk kris.
Det är dags att komma in i matchen, LO och TCO. Vad som krävs är att fackförbunden går från ord till handling och inleder en bred offensiv – med gemensamma demonstrationer och strejker – mot såväl regeringens högerpolitik som för att höja stridsberedskapen inför kommande avtalsrörelse.
Det är början till en sådan offensiv som nu gror i de gräsrotsprotester som organiseras de kommande veckorna: Välfärdsalliansen, Lärar- och Förskoleupproret samt kampen för att rädda hyresrätterna och försvara strejkrätten.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.