av Ammar Khorshed
Hur kan vi ta kampen för en social bostadspolitik? Det var huvudfrågan som diskuterades under Rättvisepartiet Socialisternas möte, dit Hyresgästföreningens Kristofer Lundberg var inbjuden talare, den 8 maj.
Ett 40-tal deltog i diskussionen som följde upp ett uppsving av bostadskamp i Stockholm. Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen i region Väst, var inbjuden huvudtalare.
– Bostadsfrågan är kanske den viktigaste politiska frågan, eftersom den är kopplad till alla andra sociala frågor. En hel generation står utanför bostadsmarknaden, eftersom de inte har föräldrar som kan köpa en bostad åt dem. Istället hänvisas de till andrahandsmarknaden och blir utnyttjade av oseriösa uthyrare, inledde Lundberg om bostadskrisen.
Han beskrev hur dagens bostadspolitik skapar höga mänskliga kostnader och att situationen närmar sig bostadskrisen under 1930-talet. Regeringens uppgörelse med C och L, januariavtalet, öppnar för marknadshyror. I Göteborg och Stockholm försöker de nya borgerliga styrena att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Sammantaget leder denna högerpolitik till ökad segregation och en gentrifiering som tvingar bort människor från sina hem.
– Bostaden har gått från att vara en rättighet till en handelsvara. Från samhällets ansvar till individens, förklarade Lundberg.
Svaret är en social bostadspolitik som innebär att staten tar ansvar för bostadsförsörjningen, i likhet med miljonprogrammet för ett halvt sekel sedan.
Kristofer Lundbergs viktigaste bidrag var erfarenheten av kamp och organisering som han delade med sig av. Utifrån egna erfarenheter från Göteborg berättade han om hur en offensiv bostadskamp kan skapa förändring. Sedan han blev vald till ordförande i regionen har han drivit på för att Hyresgästföreningen ska återgå till rötterna genom att åter bli en kamporganisation.
När januariavtalet slöts reagerade Hyresgästföreningen region Väst med att organisera ett massmöte för att förankra politiska krav och initiativet om en landsomfattande protestdag. Rörelsens ledning var noggrann med att förankra kraven och förslaget om massmötet i varje lokal hyresgästförening (LH) för att få till ett kollektivt agerande på gräsrotsnivå.
Just gräsrotsorganiseringen och solidariteten inom rörelsen har varit nyckeln till att uppnå segrar, främst i Angered där Lundberg är engagerad. När en LH utkämpar en strid i en lokal fråga mobiliseras stadsdelens samtliga LH dit för att stötta upp.
– När vi föreslog återkommunalisering av bostäder som värden vägrade att renovera skrattade man åt oss. Tre år senare genomfördes det. Nyckeln var protester och organisering underifrån, avslutade Lundberg, med poängen att kamp lönar sig.
Den efterföljande diskussionen handlade till stor del om hur kampen mot ombildningar kan föras i Stockholm. Elin Gauffin berättade om den fantastiska demonstrationen två dagar innan mötet och om den lokala organiseringen i 11 stadsdelar. Hon påpekade att det finns gott om erfarenheter som stärker dagens rörelse, från den förra ombildningsvågen för drygt ett decennium sedan.
En fråga om varför inte framgångsreceptet från Västsverige tas tillvara även i Stockholm gick till Hyresgästföreningen region Stockholms ordförande Simon Safari, som närvarade på mötet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.