av Per Olsson
”Riskkapitalbolagen öser pengar över dem – och förväntar sig global expansion. De tre största privata nätläkarna, som alla lever på intäkter från landstingen, är värderade till över 4,6 miljarder kronor”, skrev SvD Näringsliv den 14 juli 2018 under rubriken ”Digitala läkarna – Sveriges nya miljardindustri”.
De privata närläkarna säger att man avlastar den ordinarie vården. Men Kry, det största privata nätläkarbolaget, genomförde förra våren en annonskampanj riktad till landets studenter där man uppmanade dem att kontakta Kry för att få recept på allergimediciner. Inget sades om att de flesta allergimediciner är receptfria. Och de privata nätläkarna ger även sken av att de kan bota förkylningar.
Landstingen/regionernas kostnader för nätläkarna har formligen exploderat under de senaste åren. Under 2018 kostade nätläkarna mer än en kvarts miljard kronor för landstingen, en ökning med 80 procent på ett år. För att om möjligt få bukt med de skenande kostnaderna beslöt sig Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) att sänka ersättningen från 650 till 500 kronor per besök. Men det kommer inte att störa nattsömnen för Kry, Min Doktor, Doktor.se (det sistnämnda bolaget har bara doktorn i namnet – få som söker sig dit får träffa en läkare) och de andra privata nätläkarbolagen.
Visserligen redovisar de privata nätläkarbolagen ännu ingen vinst. Men de riskkapitalbolag som står bakom dem har råd att vänta på att det snart ska bli rejält lönsamt att parasitera på vårdkrisen.
Innan SKL:s beslut skrev Distriktsläkarföreningen (DLF), Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) och DLF i Stockholm ett gemensamt öppet brev till beslutsfattarna som inleds med orden: ”Om vi träffar läkaren i mobiltelefonen kommer vården att bli billigare och läkarna träffa fler patienter, har det hetat i reklamen från de digitala vårdgivarna. Men det är en felaktig bild och resultatet är patientosäker vård, skenande kostnader och felaktig prioritering av resurser.”
I brevet heter det vidare att de privata nätläkarna ”får avsevärt bättre betalt än den ordinarie vården, detta trots att besöken ofta är av det enklare slaget. Besöken involverar sällan utgifter för provtagning, röntgen eller annan utredning. Till skillnad från den ordinarie vården skriver man inga sjukintyg, har inga vårdplaneringar, gör inga hembesök.”
• Sätt stopp för de privata nätläkarnas plundringståg.
• Sparka ut riskkapitalisterna från vården.