av Per Johansson // Artikel i Offensiv
Den stora kampvåg som utlöstes av de rasistiska övergreppen mot papuanska studenter i mitten av augusti har de senaste veckorna mötts av ökat förtryck från den indonesiska regimen. Stora möten och demonstrationer för självständighet har de senaste veckorna ersatts av dödsskjutningar och arresteringar när regimen slår tillbaka.
Den indonesiska regimen har stängt internet i vissa områden samt sedan åratal förbjudit journalister att besöka Västpapua. Detta har försvårat att få uppgifter om vad som sker. Man har fått följa inlägg på sociala medier som ger en bra bild av situationen, med tungt beväpnad militär som söker igenom bostadsområden, men exakta uppgifter blir svårt att få klarhet i.
Till The Jakarta Post bekräftar den indonesiska militären TNI att incidenten i den avlägsna staden Wamena på höglandet den 23 september innebar minst 32 döda. Tidningen The Guardian skriver 41 döda bara i Wamena. Det har varit sammandrabbningar på fler orter.
Ett vittne från Wamena som tidningen The Guardian citerar den 28 september berättar: ”De öppnade eld och vi kämpade tillbaka med stenar och pilar. Polisen sköt på papuanerna. Vad jag såg var det 16-20 människor som dog där direkt på gatan.”
Samma dag spreds bilder från provinshuvudstaden Jayapura med rapporter om minst 18 döda och många skadade.
Det mönster som framkommer när man följt händelserna är att i de områden eller orter där det varit stora demonstrationer har säkerhetsstyrkor stormat lokaler och arresterat dem som de tror är ledande i självständighetskampen. Framför allt är det unga och studenter som har varit drivande i kampen och som sedan också har utgjort de flesta offren för dödsskjutningar och arresteringar. Den indonesiska militären samarbetar också med nationalistiska extremistgrupper.
En av de personer som hjälpt till att sprida vad som händer på Västpapua är den indonesiska människorättsadvokaten Veronica Koman. Den indonesiska polisen har efterlyst henne via interpol och anklagat henne för att sprida falska bevis på polis- och militärstött våld på Västapua. Hon hotas med ett långt fängelsestraff.
Koman befinner sig i grannlandet Australien, men den australiska regeringen har hittills vägrat att överlämna henne.
Australiens utrikesminister Marise Payne har i ett uttalande om krisen på Västpapua uppmanat till ”återhållsamhet från båda sidor” i konflikten. Hon jämställer de tungt beväpnade indonesiska militärstyrkorna och polisen med de demonstrerande papuanska ungdomarna, vilka är de som ensidigt har blivit beskjutna och arresterade!
För att vinna kampen behöver den papuanska befrielserörelsen vinna stöd av den indonesiska arbetarklassen. Fattiga indonesier och papuaner behöver kämpa gemensamt mot den indonesiska eliten och de bolag som plundrar regionen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.