av Sasha Alekseeva, Socialist Feminist Alternativa (CWI:s socialistiska feminister i Moskva) // Artikel i Offensiv
Dagens Ryssland – en gång födelseplatsen för den enorma socialistiska revolution som lyfte kvinnorättsfrågorna långt före andra länder – är nu i händerna på en styrande konservativ och auktoritär klick. De tar steg för steg tillbaka de framsteg som arbetarkampen vann.
Ryssland har inte längre någon lag mot våld i hemmet, det finns inget effektivt besöksförbud och kvinnofrågor diskuteras inte på någon nivå, vare sig i skolan eller i statskontrollerad media.
År 2017 förflyttade de ryska myndigheterna paragrafen om misshandel från kriminallagen till den administrativa balken. Därmed avkriminaliserades våld i hemmet. En person som nu begår våld i hemmet hotas inte av fängelse, utan av böter på omkring 700 kronor.
En våldtäktsman kan ursäktas av vilket skäl som helst – kanske var han full, hade en hög social status eller ett socialt accepterat yrke. Detta minskar antalet brottsoffer som är villiga att gå till polisen för att våldtäktsmannen ska straffas – bara 10 procent av offren är nu villiga att göra det.
Detta förvärras av det bristande förtroendet för polisen. Polisen agerar bara i 20 procent av våldtäktsfallen, där blott 3-5 procent går till domstol och där det inte ens finns någon statistik över hur många våldtäktsmän som har dömts.
Ifjol råkade 16 miljoner kvinnor ut för våld i nära relationer/våld i hemmet, men de har ingenstans att vända sig för att få hjälp. Ofta får de som får utstå detta rådet från släktingar att härda ut för barnens skull och för att hålla ihop familjen. Det finns i princip inga kriscentrum för våldsutsatta, och de få som faktiskt finns finansieras av donationer och bidrag, som kan upphöra när som helst.
Sommaren 2019 ägde en oemotsvarad våg av feministiska protester rum, som fram till dess i princip bara hade existerat på nätet. I Moskva var det en rad en persons-blockadvakter (den enda protestformen som inte behöver godkännas officiellt). På två framgångsrika kvällar under en arbetsvecka deltog över 200, och i Sankt Petersburg deltog 4 000 i ett officiellt sanktionerat protestmöte för att kräva ett slut på våld i hemmet.
Sommaren 2019 ägde en oemotsvarad våg av feministiska protester rum, som fram till dess i princip bara hade existerat på nätet.
Sotsialisticheskaya Alternativa, den ryska sektionen av CWI, satte efter diskussioner om kvinnorättsfrågor på årets sommarskola upp en oberoende socialistiskt feministisk rörelse.
Deltagare på skolan samlades och organiserade det första mötet bara några veckor senare där vi lanserade kampanjer mot våld i hemmet. På tre månader har vi genomfört flera enpersonsprotester, diskuterat anledningen till våldet och hur man kan bygga upp en kvinnorörelse. Vi har också initierat protester i sju andra städer och deltagit på en olaglig demonstration med en stor rosa banderoll, som har blivit vårt kännetecken.
Vi tog ett medvetet beslut att kalla oss Socialistiska Feministiska Alternativet, eller SotsFemAlternativa, eftersom det ryska feministiska samfundet till största delen består av borgerliga bloggare, akademiker och kulturfeminister. De kan alla peka ut när våldsfallen är särskilt illa, men kan antingen inte se eller vill inte tala om de verkliga orsakerna bakom våldet: kapitalismen och den statliga strukturen, som helt enkelt inte är villig att släppa kvinnorna fria från slavgörat att jobba dubbla skift och våld i hemmet.
En ny lag om våld i hemmet/våld i nära relationer ska snart diskuteras i Statsduman (det ryska parlamentet), men vi vet mycket väl att även om den under offentligt tryck går igenom kommer den som den ser ut nu inte att få någon effekt, lika litet som alla andra lagar i Ryssland.
Det är därför som vi också arbetar för att bygga en bredare rörelse för en socialistisk omvandling av samhället, där det blir möjligt att frigöra de nödvändiga resurserna för att bekämpa våld mot kvinnor och barn, för gratis och kvalitativ sjukvård och utbildning samt för utveckling av forskning och vetenskap i folkets intressen – inte storföretagens.
Läs mer:
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.