Regeringen backar om Arbetsförmedlingen – privatiseringshotet kvarstår

av Per Olsson // ur veckotidningen Offensiv

Inför hotet om en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och på grund av kritiken mot kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen tvingades regeringen och januariavtalets partier att slå till reträtt.

Den så kallade reformeringen – avveckling och privatisering – av Arbetsförmedlingen skjuts upp ett år. Men regeringen ämnar ändå att gå vidare med privatiseringen, även om den inte längre ska vila på LOV, lagen om ”valfrihet”.

Efter hot om misstroendeförklaring backar regeringen om Arbetsförmedlingen – dock skjuts bara förslaget upp ett år. Bara utomparlamentarisk kamp kan stoppa högerpolitiken.





Regeringens reträtt kommer efter att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har gett sitt stöd till den misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som Vänsterpartiet var beredd att väcka. Därmed fanns det inte någon politisk majoritet för den form av privatisering som januariavtalet hade stakat ut och som regeringen påbörjade efter att att den tillträdde i januari med stöd av V:s nedlagda röster. 

V gav sitt medgivande trots att regeringspolitiken bestämdes av det nyliberala januariavtalet som, förutom att det innehöll en rad försämringar som inte ens de tidigare Alliansregeringarna vågade genomföra, också maktarrogant deklarerade att: ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”. 

Att Vänsterpartiet till sist höjde rösten mot delar av regeringens högerpolitik och det kaos som den pågående raseringen av Arbetsförmedlingen har skapat är ett välkommet steg. Även om det är senkommet och trots att ambitionen hos V-ledningen främst tycks vara att regeringen ska börja se partiet som en förhandlingspartner igen.

Den utbredda kritiken och viljan att ge regeringen ett ”nålstick” fick även de blåbruna partierna att föreslå att privatiseringen av Arbetsförmedlingen delvis skulle ske på ett annat sätt och inte vila på LOV, som innebär total etableringsfrihet och som öppnar för att vilka skojare som helst kan driva arbetsförmedling med skattemedel. 

LOV är en privatiseringslag som inte minst Moderaterna och Kristdemokraterna gjort till sitt signum. LOV är exempelvis grundbulten i de många valfrihetssystem som idag sänker Stockholmsvården. 

Det var den tidigare högeralliansen som inledde avvecklingen av den statliga Arbetsförmedlingen, men Alliansregeringarna privatiseringsexperiment (jobbcoacher och etableringslotsar) blev till dyra misslyckanden.

Det var den tidigare högeralliansen som inledde avvecklingen av den statliga Arbetsförmedlingen, men Alliansregeringarna privatiseringsexperiment (jobbcoacher och etableringslotsar) blev till dyra misslyckanden.

Trots Alliansens havererade privatiseringsexperiment och alla varningar, bland annat från facken, kom en snabb avveckling av Arbetsförmedlingen att stå högt på den nya regeringens dagordning. 

– Arbetsförmedlingen reformeras i grunden. Fristående aktörer ska bidra till att matcha och rusta arbetssökande, sa statsminister Stefan Löfven när han angav regeringsförklaringen den 21 januari. 

En vecka senare varslades en tredjedel (4 500) av alla Arbetsförmedlingens anställda. Därefter följde beskedet om att mer än hälften av landets alla kontor, totalt 132 kontor, skulle läggas ned. Fram till september hade cirka 1 600 anställda sagts upp och nästan lika många hade valt att lämna sina jobb. Och under hösten har takten i kontorsnedläggningarna stadigt ökat. 

Den snabba nedläggningen av kontor och den kris som högerpolitiken orsakat fick regeringen att lova extra pengar i början av november för att fler kontor skulle bli kvar. Detta följdes sedan av att en ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen tillsattes.

Men det var inga nya pengar som utlovades. Det var ett försök att lägga plåster på det sår som högerpolitiken skapat och som har resulterat i att det saknas både personal och pengar för bemanning av kontoren.

– Vi bedömer att man inte har några förutsättningar för att bedriva verksamhet längre. Det saknas förutsättningar för att krav och resurser ska vara i balans, säger Dan Ribbenborg, huvudskyddsombud för fackförbundet ST i Arbetsförmedlingens region syd (Skåne, Kronoberg och Blekinge) till Dagens Nyheter den 9 december. 

Under galgen har regeringen nu tvingats backa, vilket bör sporra till den upptrappade utomparlamentariska kamp som behövs för att såväl stoppa det privatiseringshot som finns som kvar mot Arbetsförmedlingen som för att stoppa de många övriga försämringar som januariavtalet rymmer.

RS och Offensiv säger:

• Dra helt tillbaka förslaget om privatisering av Arbetsförmedlingen.  Stoppa nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor. Dra tillbaka alla varsel.

• Återupprätta arbetsmarknadspolitiken – offentliga jobb- och utbildningssatsningar.

• Gör den 18 april till en riksomfattande protestdag mot högerpolitiken och januariavtalet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!