I marginalen: ”Kollektivavtalet – under attack”

Ta strid för LAS och fackliga rättigheter – nu! (Foto: Mia Åkerström / Arbetsmiljöverket).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den 17 mars var det kollektivavtalets dag. Men av givna skäl – coronaviruset – passerade den dagen obemärkt förbi. 
Det första stora kollektivavtalet slöts redan 1905. Det avtalet kom till stånd efter att arbetsgivarna (Verkstadsföreningen) i juni samma år hade beslutat att lockouta 18 000 arbetare vid 100 fabriker. Det blev början till den dittills största arbetskonflikten i Sverige. 
Arbetsgivarna räknade med att strejkkassorna skulle vara tömda och arbetarna knäckta efter några veckor. Men det motsatta skedde. Facken fick starkt stöd på hemmaplan och från arbetare i andra länder. 
Efter några månader tvingades arbetsgivarna ge upp sina försök att knäcka facken. I november 1905 undertecknades ett kollektivavtal som innebar lönelyft och att arbetsgivarna tvingats acceptera föreningsrätten. 
Året därpå (årsskiftet 1906-07) inleddes förhandlingar med Svenska Arbetsgivarföreningen (SAF, idag Svenskt Näringsliv), som resulterade i den så kallade Decemberkompromissen. Den innebar att i utbyte mot att arbetsgivarna gick med på att teckna kollektivavtal och rätten att organisera sig sa fackens toppar ja till vad arbetsgivarna låtit skriva in i sina stadgar; ”att arbetsgivaren har rätt att fritt antaga och avskeda arbetare, leda och fördela arbetet” (ur paragraf 23 i SAF:s stadgar, sedermera paragraf 32).
Ända sedan den onödiga Decemberkompromissen har facktopparna i Sverige accepterat arbetsgivarnas ”rätt” att leda och fördela arbetet.

Mer än 110 år senare är kollektivavtalet hotat från flera håll. I somras beslöt S-MP-regeringen att släppa kravet på kollektivavtal för nystartsjobben, vilket var en direkt följd av januariavtalet. 
Ett annat stort hot mot kollektivavtalet är de planerade försämringarna, bland annat fler undantagsregler, i lagen om anställningsskydd (LAS). ”Gör man lagen arbetsgivarvänligare tar man bort incitamenten för småföretag att teckna kollektivavtal”, säger Mats Glavå, docent i arbetsrätt, till TCO:s tidning Arbetsvärlden den 10 mars och tillägger att:
– Det som har hänt de senaste 20 åren är att LAS har blivit förmånligare för arbetsgivare än vad kollektivavtalen är. Och den nuvarande utredningen gör saken än värre.
Försvara anställningsskyddet – anta budkavlen till försvar av turordningsreglerna i LAS från IF Metallklubben på Volvo lastvagnar i Umeå. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!