// ur veckotidningen Offensiv
För var dag blir läget allt mer akut för de tiotusentals flyktingar som hålls som lägerfångar på de grekiska öarna. Trängseln tillsammans med den bristen på mat, vatten, sanitet, hälso- och sjukvård hotar tusentals liv om coronaviruset börjar få spridning lägren
– Vi kommer att få ett utbrott förr eller senare. Allt talar för det. Trängseln är ett stort problem, bristen på mat och sjukvård ett annat. Många av de boende i lägret är dessutom undernärda, vilket gör att de har ett dåligt immunförsvar sedan tidigare, säger den läkaren Björn Hedström, som nyligen kom hem från arbetssejour i Moriaägret på Lesbos, till Läkartidningen den 25 mars.
Efter att EU-länderna har stängt gränserna och den grekiska högerregeringen beslutat att tills vidare stoppa alla nya asylansökningar blir läget allt mer desperat för de flyktingar som hålls fångna i de överfyllda och omänskliga flyktlägren på de grekiska öarna Lesbos, Chios, Samos, Leros och Kos.
Samtidigt har EU-ledarna lovat krigspresident Erdoğan ytterligare miljardstöd om landets gränser som nu har stängts igen förblir stängda och Turkiets militär fortsätter sitt välbetalda uppdrag som Fort Europas gränsvakter.
EU-ländernas stängda gränser innebär också att det beslut som sju EU-regeringar har fattat om att ta emot åtminstone 1 600 av de minst 5 500 ensamkommande flyktingbarn som är fast i lägren inte verkställs. Bland de sju EU-regeringarna finns inte den svenska S-MP-regeringen, som både har vägrat ta emot flyktingbarnen och som mycket snabbt gav sitt stöd till den grekiska regeringens beslut att stoppa asylsökningar.
Beslutet att inte ta emot asylansökningar har följts av att de flyktingar som sedan den 1 mars har lyckats nå Grekland omedelbart tas som fångar och förs till ett särskilt förvar på fastlandet i väntan på att utvisas.
På de grekiska öarna finns totalt 42 000 asylsökande som är fast i fem läger eller hotspots som var tänkt att maximalt hysa 6 200 personer. För varje dag blir risken allt mer akut att coronaviruset får fäste i lägren. Den 9 mars rapporterades att invånare på ön Lesbos hade smittats, en ö där minst 20 000 kanske så många som 25 000 hålls fångna i ett läger som byggts för att som mest kunna ta emot dryga 3 000 människor på flykt.
Morialägret är det största lägret, men situationen är lika omänsklig i övriga läger. I lägret på Samos som byggdes för att ge plats åt 640 personer som tvingats fly sina hem finns nu minst 3 745 flyktingar. I vissa delar av Moria-lägret tvingas 1 300 människor dela på en vattenkran. Det finns ingen tvål och hela familjer tvingas sova i utrymmen på högst tre kvadratmeter.
Istället för att börja evakuera flyktingarna och tömma lägren beslöt den grekiska högerregeringen tidigt i mars att införa nya bestämmelser som ytterligare starkt begränsade möjligheten för flyktingar i övriga tre lägren att lämna dem för att exempelvis gå och handla – endast en familjemedlem fick under dagtid lämna lägren för att göra inköp.
Detta var restriktioner och förbud som fram till denna vecka (den 23 mars infördes ett undantagsliknande tillstånd även i Grekland), endast omfattade flyktingar i lägren, inte övriga som bor eller vistas på öarna.
Denna diskriminerande politik tillsammans med den totala bristen på åtgärder för att bekämpa en möjlig spridning av coronaviruset och ge vård har gjort lägren till dödsfällor.
”Att tvinga människor att leva under dessa omständigheter, vilket är resultatet av EU:s politik, har alltid varit ansvarslöst. Nu är det på väg att övergå i en brottslig handling om inga åtgärder vidtas för att skydda människor”, skriver Läkare Utan Gränser i ett uttalande den 13 mars.
Genom att låsa in människor görs lägren nu till dödsfällor och för varje dag ökar risken att coronaviruset får fäste. En tömning av lägren behöver omedelbart påbörja, och flyktingar garanteras rätt att söka skydd och asyl och skydd i det land de önskar.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.