av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv
Skyddsstoppet på Serafens äldreboende i Stockholm gav facket rätt. Arbetsgivaren ska se till att de anställda har munskydd. Men beslutet saboteras av bland annat Folkhälsomyndigheten, som påstår att det inte gäller i hela landet!
Med ökad spridning av covid-19 i äldreomsorgen ökar oron bland de anställda.
För facket och de anställda finns det bara ett svar – att införa skyddsstopp. Redan för en vecka sedan (den 8 april) hade 48 skyddstopp anmälts, varav Arbetsmiljöverket godkände 15. De flesta av dessa gällde bussförare, enligt verkets tidning Arbetsvärlden.
Inom vård och äldreomsorg har skyddsstopp genomförts på Östra sjukhuset i Göteborg och på äldreboenden i Kiruna (se artikel här), Stockholm, Botkyrka och fler kommuner.
Serafen är ett stort äldreboende i centrala Stockholm med 176 lägenheter. Skyddsombuden Peter Olsson och Shilan Abdulmhsin initierade skyddsstopp med krav på munskydd, inte bara visir, när personalen vårdar coronasmittade.
Efter sex timmars skyddsstopp, där visst arbetet utfördes med en meters avstånd, beslutade Arbetsmiljöverket att de som arbetar med coronasmittade ska ha munskydd, annars kan arbetsgivaren få 100 000 kronor i böter.
Men arbetsgivaren, stadsdelsförvaltningen på Kungsholmen i Stockholm, har överklagat beslutet! Och Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och Socialstyrelsen påstod senare att beslutet inte gäller för hela landet!
På Östra sjukhuset i Göteborg handlade skyddsstoppet om en avdelning med äldre patienter som väntade på provsvar om de var smittade. Personalen skulle arbeta kortärmade, med visir men utan munskydd. Stoppet varade i sex timmar, därefter väntade sig facket åtgärder från sjukhuset.
I Botkyrka i södra Stockholm har flera skyddsstopp lagts. ”Gränsen är nådd. Anställda ska inte riskera liv och hälsa i sitt jobb”, säger Selda Elcim, Kommunals ordförande i Botkyrka-Salem, till Mitti.se. Hon pekade på att en av cheferna i hemtjänsten låst in skyddsutrustningen och att boende för funktionsnedsatta helt saknade utrustning. Hon välkomnar Arbetsmiljöverkets avgörande om Serafen.
Fackförbundet Kommunals ledning känner trycket och förbundsordförande Tobias Baudin kommenterade i Aftonbladet: ”Får inte skyddsombuden gehör hos arbetsgivaren och man tvingar medlemmar att jobba utan rätt skydd, då kommer vi stoppa arbetsuppgifterna och lägga ett skyddsombudsstopp”.
Ett stort ansvar ligger på Folkhälsomyndigheten, som har backat från tidigare detaljerade krav på skyddsutrustning och istället lagt ansvaret på respektive arbetsgivare, kommuner och regioner. Det kan inte ses som något annat än en anpassning till att det råder brist. Beslutet om Serafen ska självklart gälla i hela landet!
Utöver äldreomsorgen redovisar Arbetsvärlden fler andra allvarliga fall, där exempelvis ambulanspersonal inte har haft skyddsutrustning och efter kontakt med covid-19-patienter uppmanats att fortsätta arbeta. En av dem fick inte ens testa sig.
Statens servicekontor, som hjälper till med exempelvis deklarationer, stängde två kontor efter att personalen har protesterat. ”Cheferna själva har ju inga möten med varandra utan pratar via video, men vi ska fortsätta träffa folk och det är inget problem”, sa en av de anställda till tidningen Publikt, som ges ut av fackförbundet ST. När de två stängda kontoren öppnar igen är det med skyddsåtgärder godkända av facket.
Även från andra branscher, till exempel handeln, kommer många rapporter om arbetsgivare som utsätter anställda för smittorisk.
Det ligger i patienters och kunders intresse att personal inte blir smittade. Protester och tryck för skyddsutrustning har därför ett starkt stöd.
Offensiv & Rättvisepartiet Socialisterna står för:
• Lokal facklig vetorätt mot farligt arbete. Använd skyddsstopp för att pressa arbetsgivare.
• Fackliga informationsmöten via internet.
• Rätt till test för alla anställda i vård, omsorg och skola.
• Rätt till munskydd och annan skyddsutrustning på alla arbetsplatser.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.