av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv
Arbetet inför förhandlingarna om LAS (lagen om anställningsskydd) fortskrider trots den rådande coronakrisen. Parallellt fortsätter regeringens pågående utredning om lagändring för anställningsskyddet. Om inte facken och arbetsköparna kommer överens i förhandlingarna kan regeringen lagstadga om nya regler, men hotet om en byråkratisk överenskommelse i spåren av den pågående krisen kan vara ett nytt hot mot anställdas trygghet.
Innan coronakrisen slog till mot Europa och Sverige hoppade nästan alla centrala fackförbund av förhandlingarna om LAS. Detta efter att flera av förbunden protesterade mot fortsatta förhandlingar och hoppade av samt gjorde uttalanden om att facken inte kan förhandla bort viktiga skyddsregler för arbetare.
Exempelvis har IF Metalls Volvoklubb i Umeå protesterat mot turordningsreglerna genom att skicka ut en facklig budkavle för att väcka opinion.
Just nu jobbar de tre utredningsgrupper som har tillsatts av facktopparna och arbetsköparna med att utarbeta olika förslag som ska bli underlag för återupptagna förhandlingar med Svenskt Näingsliv efter sommaren. Samtidigt, och mitt i den värsta jobbkris som drabbat landet i modern tid, fortsätter den statliga LAS-utredningen och i maj ska den vara klar.
Enligt tidigare uppgifter ämnar LAS-utredningen komma med ett förslag som ligger i linje med vad S, MP, C och L blev överens om i januariavtalet; fler undantag från turordningsreglerna.
Om de så kallade parterna inte själv förhandlar bort viktiga delar av anställningstryggheten kommer den statliga LAS-utredningens förslag att skriva texten till en ny och sämre lag om anställningsskydd.
”Coronakrisen har tagit loven av argumenten för att mjuka upp LAS”, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Arbetet den 17 april för att i nästa andetag hävda att: ”Coronakrisen kan göra det lättare att komma överens med Svenskt Näringsliv (om försämringar i LAS)”.
Det är en hållning som direkt leder till ett nytt stort svek i likhet med den antistrejklag som LO-topparna tillsammans med Svenskt Näringsliv skrev texten till ifjol.
I en debattartikel i tidningen Dagens Arbete skriver Carl Melin från TCO:s tankesmedja Futurion att det inte finns några anledningar för facken att gå med på försämringar för medlemmarna eller förbunden.
Självklart finns det ingen anledning till det, men uttalanden från LO:s ordförande och liknande uttalanden från topparna i tjänstemannakartellen PTK pekar på något annat – ett nytt historiskt svek.
Facklig kamp blir nu viktigare än tidigare. Facken måste bli demokratiska och kämpande och detta kräver ett medlemsuppror underifrån. Den statliga LAS-utredningen måste läggas ner och alla förhandlingar om försämrad LAS måste avbrytas.
Så länge januariavtalet och högerpolitiken är gällande är anställningsskyddet hotat. Därför kommer det att krävas nya protester mot denna arbetarfientliga politik som tjänar kapitalismen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.