av Louise Strömbäck // Offensiv
Årets första maj var lite annorlunda än vanligt, då pandemin innebär att vi inte kan gå ut i massor och demonstrera. Istället anordnade Rättvisepartiet Socialisterna ett digitalt möte med temat samhällsomställning, fyllt med politiska inlägg, live-musik och filmer. Detta var minst sagt lyckat och känslan av första maj som kampdag fanns bland kamraterna.
Hela sändningen kan du se här
Mötet inleddes med kampmusik där de fantastiska bidragen till plakat- och memetävlingen visades upp. Därefter började Elin Gauffin och Natalia Medina med att presentera mötets olika delar, först live-sändningen på Facebook och Youtube, och därefter diskussion på Zoom.
Frågan ”varför behövs en samhällsomställning?” besvarades av flera olika deltagare. Johan Sand som arbetar som narkos- och intensivvårdssjuksköterska på en nyöppnad avdelning för patienter med covid-19, berättade om de brister som finns inom vården idag. Det finns bland annat stora brister på de läkemedel som krävs vid intensivvård, vilket beror på att den statliga lagerhållningen avskaffades för att det blev en ”onödig kostnad” för de privata läkemedelsbolagen och att marknaden istället skulle kunna få fram läkemedel mer effektivt. Detta menade Johan visar på att läkemedelsindustrin behöver stå under statlig kontroll och gemensamt ägande.
Sedan talade Effi Iliou som jobbar på Stockholms Stadsmission om hur situationen ser ut för EU-medborgare som lever i Sverige. Effi möter i sitt arbete människor som sover på gatan, som knappt har möjlighet att få duscha och tvätta kläder. EU-medborgare räknas inte som papperslösa så de får inte heller den minimala hjälp som papperslösa har rätt till. Enligt Effi borde Sverige se till att alla har någonstans att bo, särskilt under en pandemi.
Gymnasieelever berättade hur situationen när gymnasieeleverna behöver stanna hemma istället för att gå till skolan påverkar de mest fattiga som i vissa fall får sin enda måltid på skolan. De menar att systemet som vi lever i inte är hållbart när elever är beroende av skolan för att få sin enda måltid per dag.
Efter dessa inledande talare fick vi höra socialistisk livemusik! Det var sångerskan och skådespelaren Agnes Rase som sjöng Victor Jaras låt Manifiesto, översatt till svenska. Elin Gauffin poängterade att detta knyter an till kampen i Chile där man sjunger Victor Jaras sånger på gatorna och där han alltid är närvarande i kampen. Senare sjöng och spelade hon även Bella ciao på svenska. En musikvideo av Aran Wehby och Nicole Rodriguez spelades också upp, som handlar om alla de som kämpar för ett värdig liv, emot till exempel Försäkringskassans beslut.
Det visades också två kortfilmer, från mediakollektivet Konkret. Den första var från början av coronakrisen och handlade om hur vården höll på att sluta fungera redan då, eftersom Sverige hade minst antal vårdplatser per person i hela EU och att bristerna i vården leder till att en person dör varje månad. Karolinska sjukhuset hade när filmen gjordes kapacitet att ta hans om 15 000 akutbesök, men gamla Karolinska hade kapacitet för 85 000. Den andra visade hur storföretagen får miljarder kronor i stöd av svenska staten på grund av pandemin, och betalar ut miljarder i aktieutdelningar samtidigt som arbetslösheten ständigt ökar och vanliga människor lever i ekonomisk kris.
Ännu en film som visades handlade om strejken i Ådalen 1931, där polis och militär öppnade eld mot obeväpnade, strejkande arbetare och fem av dem dödades.
En av talarna var Liv Shange Moyo, som sitter i kommunfullmäktige för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå och som är känd kämpe för arbetares rättigheter i Sydafrika där hon tidigare bodde. Liv berättade om de många kamprörelser under 2019, som skulle varit ute på gatorna idag om det inte vore för pandemin. Istället sitter runt tre miljarder arbetare instängda i sina hem idag, när regeringar världen över mer eller mindre infört utegångsförbud. Hon tog också upp att coronapandemins stora spridning är en följd av jakten på ultimata vinster, då ekonomiskt desperata människor tvingas arbeta trots att de är sjuka och lever hopträngda. Liv nämnde även hur vården i de rikaste länderna efter åratal av nedskärningar blivit överväldigad och där vårdarbetare tvingas bära den tyngsta bördan, ofta utan tillräcklig skyddsutrustning.
Efter Livs tal visades videor med solidaritetshälsningar från ISA-medlemmar från England och Wales, Sydafrika, Kina/Hong Kong/Taiwan och USA. Från USA fick vi höra Kshama Sawant, kommunfullmäktigeledamot i staden Seattle och medlem i ISA, berätta hur pandemin har slagit hårt mot arbetarklassen i landet.
En annan talare var Kristofer Lundberg, som berättade om historien bakom första maj, som firats sedan 1890 och varken krig eller diktatur har kunnat stoppa folket från att samlas men nu har ett virus tvingat oss fira första maj på nya sätt. Kristofer tog upp hur viruset är ett symptom på den dödliga kapitalismen men att det också har visat hur svag och bräcklig kapitalismen är.
Det hölls också ett panelsamtal med Katja Raetz, Vilgot Karlsson och Mattias Bernhardsson. De diskuterade om hur samhället och regeringen har hanterat coronakrisen och hur den påverkat de som redan var fattiga innan krisen. Vilgot poängterade att förra årets massrörelser bara är pausade och har inte försvunnit, precis som att de problem som man protesterade mot inte heller har försvunnit. Det är därför viktigt att hålla ut och vara beredd på att kämpa så fort krisen är över. Nu ser vi extra tydligt vilka förändringar som krävs för att samhället ska fungera nu och i framtiden.
Avslutningsvis fick vi se inspelade hälsningar från undersköterskan Ann-Christin Holmström, doulan Falis Samatar, undersköterskan och läkarstudenten Vikram Lindelius Mahoon samt grundskolläraren Therese Lindberg, som alla tog upp hur de påverkas av den nuvarande situationen.
Denna del av mötet avslutades med en låt av rapparen Ray Marx tillsammans med videor från olika demonstrationer som RS deltagit vid. Därefter togs diskussionen till olika regionala Zoom-möten, där diskussionen fortsatte och alla som ville kunde säga något.
Trots att första maj blev mycket annorlunda än vad vi är vana vid så blev det helt klart en lyckad dag ändå men en bra och levande diskussion, musik och filmer.
Hela sändningen kan du se här!
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.