Åtta gånger har polisen försökt få odlarvännerna i Grönt initiativ att avbryta sin protest mot att Hästa gård, som är Stockholms stads enda stora och kommunägda bondgård, får stå och förfalla på Järvafältets kulturreservat.
Några har låtit sig skrämmas, men aktionsgruppen ger sig inte.
ARNE JOHANSSON
Ända sedan i början av juni har aktionsgruppen bedrivit sin protest utrustade med ett tält och färgstarka plakat intill den magnifika men sorgligt tomma herrgårdsbyggnaden. Och sedan i början av juli har heller inte polisen återkommit.
– Klimatkrisen och coronapandemin gör kraven på att öppna upp Hästa gårds obrukade jordbruksmarker för ekologiska stadsodlingar ännu viktigare, säger initiativtagaren Rafael Altez.
För att understryka sina krav har aktionsgruppen också planterat jordärtskockor på ett närliggande fält, som förhoppningsvis ska växa upp så att de bildar bokstäverna EKO i jätteformat, 20 meter breda och 60 meter höga. Trädgårdsodlingar med permakultur skulle både kunna göra omgivande stadsdelar självförsörjande på närproducerad mat och även skapa en del välbehövliga jobb.
– Här skulle både unga och äldre kunna odla i stället för att sitta hemma och grubbla, säger en av aktivisterna, Luisa Mosqueira.
Mikael Garcia och Michel Fujardo, som båda har sina rötter på Kuba, instämmer. De fick själva under flera år i sin ungdoms skola lära sig att odla med permakultur, som inte minst innebär att fånga och lagra energi, bygga ekologiska nätverk och sluta kretslopp på ett hållbart sätt.
Det är krav som sedan flera år tillbaka stöds av både odlarna i den så kallade Gulliga folkrörelsen, där många av “ockupanterna” är medlemmar, och av Norra Järva Stadsdelsråd.
Av det halva löfte som för ett par år sedan gavs till Norra Järva Stadsdelsråd från handläggaren på Trafikkontoret om att inleda en dialog om framtiden för Hästa gård, som har varit ett av världens största stadsjordbruk, har det hittills inte blivit något alls.
Medan byggbolaget Peab har getts i uppdrag att under två år, med möjlighet till förlängning ett år i taget, bedriva parkskötsel och slå det gräs som växer på fälten och Naturbruksgymnasiet i Spånga på nåder tillåts hålla några djur på gården finns hittills inga som helst planer för gårdens framtid. Under tiden får både den gamla, magnifika herrgårdsbyggnaden och flera uthus stå och förfalla. För att rusta upp hela gården krävs det enligt trafikkontorets bedömning en investering på mellan 30 och 50 miljoner.
– Vi kollar på tillfälliga lösningar så att gymnasiet i alla fall kan vara kvar, men vad det blir kan jag inte säga idag, har Bodil Hammarberg, landskapsarkitekt på trafikkontoret sagt till SVT Stockholmsnyheterna.
Däremot finns trots envetet motstånd av Järva Discgolfparks vänner ett beslut på att bygga en jättelik begravningsplats intill Hästa gård på en del av området runt Granholmstoppen som inte är jordbruksmark, samtidigt som ett i och för sig efterlängtat utomhusbad har byggts på en annan del.
Men slutsatsen är att både Hästa gård och hela kulturreservatets framtid längs Igelbäcken på Järvafältet därmed är starkt hotade, något som också lär bli en viktig fråga inför norra Järva Stadsdelsråd uppskjutna årsmöte i september. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.