Östersund: Förändringar, men hur stora?

Östersunds makthavare verkar drömma om att omvandla staden till en storstad. En storstad ska ha höga hus i centrum. Nu föreligger en utredning om hur man kan modernisera busstorget. Busstationen, som ligger i ena ändan av torget har länge varit utsatt för vandalism. Fiket inne på busstationen har varit stängt i omgångar. Man har känt att man måste göra något.

SIGBRITT HERBERT

Efter många turer föreligger nu ett förslag framtaget av fastighetsfirman Diös. Förslaget går ut på att flytta busstrafiken från torget och i stället bygga ett antal 6-vånings bostadshus samt kontorsfastigheter, hotell och restauranger. ”Vi lever i en föränderlig värld där människor kommunicerar, jobbar, shoppar, lyssnar på musik, bor, köper mat, bokar resor och umgås på helt andra sätt än bara för tio år sedan. Och när människor förändras måste staden hänga med.” säger Henrik Lundmark, fastighetschef på Diös. 

Vad som inte har förändrats är människors behov av att gå till optiker, teater, träffa släkt och vänner etc. Detta även om man bor ute på landsbygden. Om man ska undvika att köra bil betyder det att åka kollektivt. I Jämtland åker man då främst buss. Nu kommer man till busstorget varifrån man än kommer och går in i busstationen, går en liten bit till utgången för nästa landsbygdsbuss eller så går man en trappa ner för att ta en lokalbuss. 

I framtiden är det tänkt att alla bussar, även landbygdsbussarna, ska stanna längs en knappt kilometerlång gata. Detaljerna är inte klara än, men att bytet mellan olika bussar blir svårare är uppenbart. Dessutom tvingas man stå ute och vänta på bussen. Den som stått ute i Östersund en kall vinterdag vet hur det känns. Dessutom är det tänkt att bussgatan ska fortsätta genom Österängsparken, den enda större fria gräsyta i centrala Östersund. Där samlas skolklasser, gymnasieelever, studenter med flera för picknick och samvaro. 

Den öppna yta busstorget i dag utgör skulle helt byggas bort. Enligt förra kommunalrådet Ann-Sofi Andersson (S) blir det istället en ogenomtränglig mur mot Rådhusgatan, Östersunds genomfartsgata. 

Man säger sig vilja öka Östersunds attraktivitet. Ökar verkligen attraktiviteten med en mur av höga byggnader mot genomfartsgatan? 

Det fanns ett förslag att bygga ett konserthus, något Östersund saknar, på en del av torget. Det kunde kanske öka attraktiviteten men det förslaget ratades av Diös och det borgerliga styret till förmån för mer kommersiella intressen.

Ytterligare problem har tillstött. Busstorget har varit uppställningsplats för bussar i över 70 år. Ingen vet hur förorenad marken där är. Man har heller inte funnit någon ny plats som uppställningsplats för bussarna. Man kan inte gärna använda en trafikerad gata.

”Vi lever i en föränderlig värld”, säger Diös. Ja, visst, men vissa saker förändras inte. Folk måste resa och resandet förändras inte nämnvärt, vad än Diös säger. 

Sanningen är att ett ombyggt busstorg är ett sätt för Diös att hoppas tjäna mer pengar. 

Håll kommersiella aktörer borta från samhällsplaneringen! De sätter alltid vinsten i främsta rummet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!