Rädda LAS – sprid budkavlen

Jan-Olov Carlsson, ordf i Volvoklubben Umeå som startade budkavlen (Foto: Vänsterpartiet).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Offensiv följer utvecklingen i LAS-förhandlingarna och byter några ord med Jan-Olov Carlsson, ordförande i IF Metalls Klubb på Volvo Lastvagnar i Umeå. Det var denna klubb som startade budkavlen mot förhandlingar i LAS-frågan.

Varför finns det ett behov av budkavlen?
– Att förändra LAS-reglerna är en attack mot grundstommen i svensk arbetsrätt – sådant som svenska arbetarrörelsen har kämpat sig till under lång tid. Reglerna idag har sina brister i sig, men är viktiga.

Vilka förändringar är det främst som ni vänder er emot?
– Turordningsregler (längst anställd mest skyddad), förändringar kommer tas upp i de kommande förhandlingarna. 
– I fråga om saklig grund för avsked är dörren något mer stängd och i utbyte har turordningsreglerna hamnat i skottgluggen. Striden kommer ligga kring turordningsreglerna.

Hur påverkar frågan höstens kollektivavtalsförhandlingar?
– Svenskt Näringsliv vill undvika att koppla ihop förhandlingarna och är överens med LO om att hålla förhandlingarna åtskilda. Jag hade gärna sett att de kopplades ihop. Frågan om anställningstrygghet var pausad under förra avtalsrörelsen.
– Det behövs förhandling om anställningsvillkor med sms-anställningar och andra otrygga former, men inte till en försämring.

Hur påverkar covid-19 förhandlingarna?
– Det ska inte påverka förhandlingar om LAS, men däremot avtalsrörelsen. Vi har kvar kravet på 3 procents löneökning från Metalls sida. Att förhandlingarna sköts upp tycker jag är rimligt eftersom det inte går att förhandla med pågående masspermitteringar. Ambitionen måste vara att åtminstone säkra reallönerna.

Vad kan göras praktiskt för att stoppa en förändring av LAS?
– Det behövs organisering i en gräsrotsrörelse, vilket även var syftet med budkavlen. Den har nått 100 000 anslutna, men hade såklart hoppats på ännu fler. Kom ihåg att vi bara är en fackklubb som skickade iväg ett mejl.
– Det största stödet är från IF Metalls klubbar (det fack där ledningen annars har varit mest villig till förhandling i denna frågan).
– I andra förbund som Kommunal, där ledningen har varit emot förhandlingarna, riskerar de nu en svekdebatt efter svängningen.

Hur bör vi agera om LO och Svenskt Näringsliv sluter ett avtal?
– Det blir isåfall grunden till ett kommande lagförslag, det måste alltså gå den politiska vägen också. Vänsterpartiet får svårt att fälla regeringen om arbetsmarknadens parter kommer överens. Det bästa som kan hända är att förhandlingarna bryter samman. Om de inte kommer överens tvingas regeringen att lägga sitt eget förslag. Det vore då lättare att driva motstånd mot regeringen och skulle tvinga Löfven att visa vem han är lojal med. 

Vad kan någon i ett fack som inte har skrivit under budkavlen göra för att stödja kampen mot förändringar i LAS?
– Prata med kollegor, starta namninsamling och skicka till styrelse. Kollektivt agerande tillsammans, kanske gå på möte ihop och protestera. Utnyttja sin kollektiva styrka och inte köra på ensam.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!