av Per Olsson // Artikel i Offensiv
Att ICA-handlaren är ”byns rikaste man” är ingen myt som det ibland påstås, utan i toppen över ortens rikaste brukar det alltid finnas åtminstone en ICA-handlare.
Det är bara i borgarnas fantasivärld som marknaden är ”fri” och konkurrens pressar priserna till kundernas och småproducenternas fördel. Det är precis tvärtom, och om detta vittnar ICA-gruppens vinster och handlarnas miljoninkomster.
ICA kontrollerar över hälften av dagligvaruhandeln i Sverige som i praktiken är i händerna på tre stora handelskedjor – ICA, Coop och Axfood (Willys och Hemköp). ”Inget annat land i Europa har så hög koncentration som Sverige”, konstaterade Konkurrensverket redan 2011. ICA:s monopolställning har inneburit att man har en lönsamhet som exempelvis är tre gånger större än andra stora handelskedjor i Europa. Myntets andra sida är att konsumenterna i Sverige betalar mer för maten än i andra europeiska länder. Enligt de senaste siffrorna från EU:s statistikbyrå Eurostat (juni i år) är en svensk matkasse 14 procent dyrare än EU-snittet.
”De blir mångmiljonärer på att sälja köttfärs, chips och hygienartiklar. För vinsterna köper de Bentley, Ferrari, Porschar och lyxbostäder. Större ICA-handlare täljer guld och coronakrisen gör dem ännu rikare”, skrev Expressen i våras och sedan dess har miljardregnet över ICA-handlarna bara blivit ihärdigare.
”Många av Icas stormarknader har gått urstarkt i krisen, kryddade med statligt krisstöd. Det är samma butiker som ägs av mångmiljonärerna som varje år lyfter stora aktieutdelningar”, rapporterade nyhetsbyrån TT den 23 augusti. Största vinsterna gör de stora ICA-butikerna (varuhusen) Maxi och Kvantum, som i de flesta fall ägs av en enskild person, oftast en man, som varje år kan belöna sig själv med tiotals miljoner kronor.
Genom sitt monopol kan ICA pressa sina underleverantörer att sälja billigt för att sedan ta rejält betalt för varan i butikerna. Om underleverantören protesterar har ICA i lager en så kallad bestraffningstrappa innehållande utpressning, bojkott eller kopiering av varan.
Inte bara ICA, utan även de andra stora handelskedjorna, använder sig av vad Konkurrensverket kallar ”otillbörliga affärsmetoder”, ett finare ord för maffiametoder, i sina förhandlingar med underleverantörerna.
Sådan är monopolkapitalismen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.