Coronakrasch i Norrbotten

Trycket ökar på Sunderbyns sjukhus personal när den andra vågen av covid-19 slår med kraft (Foto: CC).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Hur många skyddsstopp krävs? När den andra vågen av covid-19 kom till Norrbotten var det snabbt tydligt att denna våg skulle slå hårdare än den första.

I Kalix var vecka 48 den värsta hittills under pandemin och enligt Moa Bjerner, verksamhetschef IVAK och medicinkliniken på Kalix Sjukhus, utreds nu om sjukhuset kan öka antalet covid-19-platser med 50 procent. Under vecka 47 hade Älvsbyn den högsta andelen smittade i hela landet.
Under samma vecka tvingades skyddsombuden på Sunderby sjukhus i Luleå utfärda två skyddsstopp under loppet av bara fyra dagar. Det var på den så kallade ”extra-akuten” som situationen hade blivit helt ohållbar; avdelningen är tillfällig och tar bara emot patienter med misstänkt covid-19. Skyddsstoppen utfärdades när avdelningen tagit in fler än de 10 patienter som det fanns enskilda rum till. 

Sjukhuset har tillfälligt löst problemet genom att tillföra läkarresurser samt utökat antalet rum till 12 och flyttat de patienter som går att flytta till andra avdelningar på sjukhuset. Sedan tidigare pågår personalflytt inom sjukhuset för att bemanna upp de avdelningar som tar emot covid-19-misstänkta.
Det är dock inte bara i Luleå/Boden som situationen är ohållbar. Under våren tvångsförflyttades personal mellan regionens olika sjukhus och nu blir det systemet aktuellt igen. Hittills betalas en extra ersättning på 550 kronor per dag ut till de som måste pendla. Vårdpersonal som tvingas pendla från Kalix till Piteå måste resa 15 mil enkel väg varje dag – hur långt räcker de pengarna då? 
Om du vägrar gå med på pendlingen klassas det som arbetsvägran och du riskerar avsked – ändå vill inte regionen kalla det för ett tvång, utan hävdar att majoriteten av pendlarna gör det frivilligt. Enligt Camilla Eriksson Sundberg, Vårdförbundet, beter sig regionen som om det är krisläge, men utan att teckna krislägesavtal.

Regionens HR-ansvariga Mari Conrad påstod i lokalmedia att tvångsförflyttningar nästan bara utgörs av den personal som anmält sig frivilligt samt att regionen har fört en ”fantastisk dialog” med de som kan bli aktuella för tvångsflytt röt Marianne Engberg, Kommunals ordförande i Norrbotten, ifrån. 
Regionrådet Kenneth Backgård lovade då miljoner i extra ersättningar till de som jobbat i ”den direkta coronavården” och ska enligt honom omfatta runt 600 vårdanställda. Men sammanlagt är det tusentals vårdanställda som arbetar inom covid-19-vården. Tusentals kommer förfördelas. 
Trots regionledningens lovord och framtvingade extra ersättningar ligger nedskärningsbesluten från innan pandemin kvar. Att regionen inte har lärt sig mer av krisen kan bara beskrivas som världsfrånvänt och skrämmande. 
När pandemin är över är det dessa händelser som vi måste minnas! Även under pågående kris krävs höjda röster och kamp. När restriktionerna försvinner måste vi ut på gatan och kräva bättre förutsättningar. Vård och all välfärd måste planeras efter behov. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!