av RS Luleå // Artikel i Offensiv
I en serie på tre program går SVT:s Uppdrag Granskning (UG) igenom hur Socialdemokraternas löften om en förbättrad sjukförsäkring blivit det motsatta. Antal utförsäkrade har mångdubblats samtidigt som rättsosäkerheten ökat från år till år. På direkta frågor ”pudlar” Socialdemokraterna och erkänner de brutala effekterna, men ändå fortsätter avslagen.
Lars Bjersing från Rättvisepartiet Socialisterna arbetsplatsnätverk Facklig Offensiv menar att:
– Egentligen är den här frågan i sig nog för att hela fackföreningsrörelsen borde samlas till gemensamma protester. Regeringen kastar med myndigheternas hjälp ut arbetare i total förtvivlan, trots att de i hela sitt arbetsliv betalat för en försäkring vid sjukdom.
Offensiv har tidigare skrivit om hur allt fler utförsäkras från sjukförsäkringen trots allvarlig sjukdom, samtidigt som försäkringen blivit allt mer orättvis och rättsosäker (någon som också beskrivs i boken Avslagsmaskinen som 2020 recenserades i Offensiv).
Det som Uppdrag Granskning berättar om är alltså inte på något sätt nytt, men vad de förtjänstfullt gör är att beskriva helheten och de effekter som politiken har fått för arbetare som drabbas av sjukdom.
År 2014 vann Socialdemokraterna valet delvis på sin kritik av Reinfeldt-regeringens attacker på sjukförsäkringen och Försäkringskassan (Alliansen ändrade bland annat lagen). Men även om Socialdemokraterna tog bort ”stupstocken” (den bortre gränsen på 2,5 år) i sjukförsäkringen intensifierade de nedskärningarna. Den nya generaldirektören Ann-Marie Begler fick i uppdrag att minska sjukskrivningarna till i snitt 9,0 sjukdagar per år till 2020 (det så kallade sjukpennningtalet).
Problemet för S var att Begler lyckades för bra med att öka avslagen på ansökningarna om sjukpenning och en folklig proteststorm var i uppseglande inför valet 2018. För att rädda valet gav den ansvariga ministern Annika Strandhäll generaldirektören Begler sparken.
Avskedandet var dock ett spel för galleriet, för sedan dess har utförsäkringarna och avslagen bara fortsatt. Man måste vara väldigt hårdhudad för att inte beröras av UG:s reportage om Marie-Louise Järlesands kamp mot sin sjukdom och Försäkringskassans och förvaltningsrätten avslag. Rent förbannad blir man när man vet att Marie-Louise bara är en av tusentals som lider på grund av både Alliansens och den nuvarande regeringens politik av att sänka skatter för de rika och sparka på de mest utsatta.
– Jag tycker synd om de som blir sjuka nu, med långstidscovid och så. Jag vet vad de kämpar emot, säger en som intervjuas i programmet och påminner om hur pandemin kan sätta än fler i en ohållbar situation.
Reportaget beskriver också den tuffa situationen för Försäkringskassans anställda som ofta pressas uppifrån att öka avslagen. I Jämtland och Västernorrland ansåg till exempel 75 procent av de intervjuade i en undersökning att de har pressats att bli mer restriktiva.
Den lagstiftning som försvarats av både den nuvarande och förra regeringen är rent kafka-mässig. Det är den sjuke som har bevisbördan att visa att den är sjuk och har nedsatt arbetsförmåga, medan beslut om avslag inte behöver motiveras på att annat sätt än att personen kan ta ”normalt förekommande arbete”. Vad detta är behöver aldrig motiveras, och för många är det uppenbart att dessa arbeten inte finns i verkligheten.
Under 2020 förlorade 47,253 sin sjukpenning. Nedmonteringen av sjukförsäkringen är en av de största attackerna på välfärden och trygghetssystemen.
– Uppdrag Gransknings program visar återigen hur högerpolitiken har dominerat i alla sittande regeringar, men också hur passivitet från fackföreningsrörelsens ledning har öppnat för dessa attacker. Det är verkligen hög tid för en fight back. Inte bara för bättre arbetsvillkor/löner, fungerande vård och skola, utan också för ett fungerande skyddsnät för alla arbetare, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.