Feminister attackeras i Kina

En stödprotest i Hongkong innan den repressiva säkerhetslagen infördes (Foto: ISA).

av Solidaritet mot repression i Kina och Hongkong // Artikel i Offensiv

Kvinnorättsaktivister i Kina befinner sig återigen under attack. Den kinesiska diktaturen under ledning av det statsbärande partiet KKP känner sig hotad av den växande radikaliseringen bland kvinnor, som är en del av en bredare radikalisering i samhället och bland unga.

De många attackerna har ett likartat mönster. Först förföljs feminister skoningslöst av nationalistiska KKP-vänliga internettroll i en samordnad kampanj. En våg av hysterisk online-antifeminism uppmuntras av staten. Sedan stängs prominenta taleskvinnors konton på sociala medier och deras grupphemsidor ner. De utmålas som statens fiender för att sedan tystas!
I slutet av mars ägde en attack rum på en restaurang i den sydvästra staden Chengdu. Två kvinnor angreps av en manlig gäst efter att de klagat på hans rökning. Mannen kastade het vätska på de två kvinnorna som videofilmade attacken och postade videoklippet på Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter.
De två kvinnorna är Xiao Meili och Zheng Churan, två välkända feministiska aktivister. Zheng var en av de fem feminister som greps och fängslades i samband med Internationella kvinnodagen (den 8 mars) 2015. International Socialist Alternative i Hongkong organiserade protestaktioner med kravet på att de fem skulle friges, som en del av en global försvarskampanj.

Xiaos video av attacken i Chengdu blev viral på internet och fick många stödjande kommentarer, inklusive från en del officiella regeringsanknutna konton. Dagen efter lade ett Weibokonto tillhörande en framträdande nationalistgrupp upp en attack på kvinnorna, med ”historiska” foton av Xiao från 2014 där hon uttrycker solidaritet med paraplyrörelsen i Hongkong. 
Trollen påstod felaktigt att hon stödde ”självständighet för Hongkong” (vilket inte var vad paraplyrörelsen handlade om, men detta påstående används av kinesiska nationalister för att attackera vem som helst som stödjer eller visar sympati för demokratikampen i Hongkong).
Zheng visades upp på ett annat gammalt foto där hon har på sig ett gult band, en symbol för demokratiprotesterna i Hongkong. Hon anklagades för att vara anhängare av ”Taiwans självständighet” (ett annat tabuämne under KKP-styret). De två kvinnorna och andra feminister utsattes för våldsamma hot och anklagelser om att vara ”xenocentriska” (främlingsvänliga), ”antikinesiska” och ”CIA-spioner”. Kort efteråt stängdes Xiaos Weibokonto ner av företaget, vilket fick trollningsmaskineriet att fira.

Attackerna stämmer in på ett känt mönster som kombinerar misogyni med nationalism. De högernationalistiska krafterna bakom dessa attacker är de facto hjälpredor åt KKP-staten och åtnjuter dess beskydd. Deras kärnfråga är nationalism, men också socialkonservatism – därav att feminism är en styggelse.
Över 20 konton tillhöriga feminister och kvinnorättsgrupper har sedan dess avslutats av Weibo med förklaringen att innehållet på dem är ”skadligt”, ”olagligt” eller kan ”egga till motsättningar”. ”Vi blev kollektivt tystade av ett internetomfattande nedslag som slog till som en tsunami”, berättade en av kvinnorna för CNN. 

Det står klart att KKP-staten står bakom detta nedslag. Frågan är varför?
Över tio feministiska grupper blev i en separat men sammankopplad händelseutveckling avlägsnade från Douban, en annan on­line­platt­form. Douban är en bok- och filmrecensionssajt som tjänar som ett slags anslagstavla för olika grupper av mestadels unga. En av de feministiska diskussionsgrupperna som stängdes ner under detta tillslag hade 40,000 medlemmar.
De grupper som blev måltavlor var huvudsakligen anhängare av den radikala ”6B4T”-kulturen, som fortfarande i väldigt hög grad utgör en marginalgruppering i den tilltagande kinesiska feminismen, som förespråkar en bojkott av eller ”strejk” mot relationer med män, äktenskap, samt att skaffa barn. ”6B4T”-rörelsen började i Sydkorea – som i likhet med Kina är ett konfucianskt samhälle, där kapitalismen är djupt patriarkal och kvinnoförtrycket antar starka former.
Att budskapet från ”6B4T” får gehör bland i huvudsak unga kvinnor är inte svårt att förstå – den brutala och totalitära kapitalistiska regimen tillåter inga former av kollektiva protester, organisationer eller politiska yttringar, och många samhällsskikt känner sig maktlösa. KKP har återupplivat många patriarkala kontrollstrukturer som delvis försvann eller drevs tillbaka efter revolutionen och fram till 1970-talet, innan återupprättandet av kapitalismen började.

Diktaturen ser kvinnors rättigheter som ett hinder i vägen för dess styre och stormaktsutövning.
Regimen lever dock i rädsla för att gripanden och massförföljelser av feminister medför att man hamnar på kollisionskurs mot en stor del av den allmänna opinionen, som är missnöjd med kvinnors levnadsvillkor. Men samtidigt är man djupt oroad över feminismens växande stöd och alla slags sociala processer bortom dess kontroll. Även när en rörelse inte är någon organiserad kraft, som den i Hongkong 2019, är det ändå så att när idéer väl når massomfattning blir de ett hot mot varje styrande elit. Den kinesiska diktaturen är inget undantag från den regeln. 
Ytterligare en nyckelfaktor som förklarar attackerna på Kinas feminister är det katastrofala fallet i Kinas födelsetal, som är det lägsta sedan 1949 och som föll med ytterligare 15 procent förra året.
Unga i Kina lever under stort tryck, i ekonomisk osäkerhet med hushållsskulder knutna till bostadskostnader som skjuter i höjden. Det blir till ett ännu större skäl till att inte gifta sig och skaffa barn.

Blockerandet av feministiska plattformar fortsätter i skrivande stund. Den nationalistiska häxjakten mot feminismen avtar inte. En del spekulerar till och om att den här kampanjen kan ha ett annat motiv: Att Xis regim vill avleda uppmärksamheten bort från hans försök att minska spänningarna gentemot USA, vilket ogillas av nationalister i Kina.
Attackerna på feministiska sociala media-konton har väckt storskalig uppmärksamhet. Xianzi, en högprofilerad feminist som polisanmälde ett sexuellt angrepp 2018 från en tv-kändis, tillkännagav sin solidaritet med Doubansystrarna. Hashtagen ”Kvinnor förena er” i protest mot nedstängningarna dök upp på Weibo och sågs 50 miljoner gånger.
Undertryckandet av feministiska grupperingar utgör också en varning om att Xis regim rör sig i riktning mot tillslag mot alla potentiellt oppositionella skikt. Detta kan leda till nya attacker på arbetarkamp, på vänsterungdomar, etniska minoriteter, grävande journalister och andra.

Solidaritet mot repression i Kina och Hongkong och International Socialist Alternative protesterar mot attackerna mot feminister i Kina. Vi uppmanar alla våra anhängare och läsare att genomföra aktioner. 
Dela denna artikel brett, visa ert stöd med bilder och videofilmer med plakat, med mera.
• Solidaritet med den feministiska kampen i Kina.
• Slut på förföljelse och undertryckande av feminister på Weibo och Douban. 
• Enad kamp mot kapitalism och diktatur.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!