av Per Olsson // Artikel i Offensiv
”Ingen oro i näringslivet om januariavtalet faller”, skrev SvD Näringsliv dagen innan misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven och hänvisade till att ”företagarvärlden” redan fått mer än vad de hoppats på av januariavtalet och regeringen: ”Allt från avskaffad värnskatt, utvidgat rut-avdrag och sänkt krav på aktiekapital till en pågående förändring av Arbetsförmedlingen och ändringar i arbetsrätten”. Men visst fylls högern och ”företagarvärlden”, regeringspolitikens vinnare, nu av oro över att januariavtalet skjutits i sank av protesterna mot den marknadshyra som är tänkt att bli juvelen i borgarkronan.
Med januariavtalet åtog sig S-MP-regeringen att genomföra många av de försämringar som de moderatledda Alliansregeringarna 2006-2014 inte vågade genomföra. En av dessa försämringar var slopande av den så kallade värnskatten, som var det första som Stefan Löfvens nya regering gjorde vilket gav landets 50 mest välbetalda direktörer en skattesänkning på i snitt 67 000 kronor i månaden.
Alliansregeringen försökte privatisera Arbetsförmedlingen, men det slutade i så många fiaskon att man till sist fick ge upp. Det blev istället S-MP-regeringen som genom januariavtalet fick uppdraget att slakta Arbetsförmedlingen och låta privatisera det som blev kvar. Utgången var given – ännu ett privatiseringsfiasko, men till priset av en starkt bantad Arbetsförmedling och arbetsmarknadspolitik. Det är svårt att hitta en sämre förberedelse för att möta den våg av avsked och varsel som sedan följde.
Inte ens pandemikrisen stoppade Löfvens nya regering från att höja och bredda rut-avdragen, och det blev såväl höjda bidrag till överklassen som inte vill städa de egna dassen som ett nytt rut-avdrag till rika som inte vill tvätta sina egna kläder.
Svenskt Näringsliv firar nog fortfarande att facktopparna böjde sig för regeringen och januariavtalet och skrev under ett avtal som gjorde det lättare och billigare för arbetsgivarna att avskeda.
”Det skulle vara extremt svårt för oss att bära om S avskaffade LAS. Men det kommer de inte att göra. Jag litar på Stefan Löfven”, sa LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson när januariavtalet undertecknades. Kunde inte bli mer fel. LAS försämrades och LO-ordförande Thorwaldsson avgick för att sedan bli konsult åt ståljätten SSAB.
När regeringen sedan skulle införa marknadshyra var det kampen som såg till att trycka på den röda knapp som inte Vänsterpartiet vågade när Löfven blev statsminister på nytt i januari 2019.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.