Systematiskt djurplågeri
I SVT:s Uppdrag granskning gjordes i januari ett reportage om den omfattande misskötseln och rena djurplågeriet på 30-talet KRAV-gårdar i landet, däribland Arlagården. I det uppföljande reportaget som sändes den 11 augusti visas bland annat att de vanvårdade djuren på Arlagården såldes till en annan gård i Småland – där de vanvårdades igen. Det handlar om ett systematiskt djurplågeri för att maximera profiterna.
KRAV-märkningen ska ges till ekologiskt hållbara livsmedelsprodukter och innebär bland annat att det ska garanteras en god djurhållning. Djuren ska inte fara illa. Men det sker i alla fall, eftersom det är en omöjlighet i ett kapitalistiskt system, som bygger på vinstjakt och inte ser djur som något annat än en resurs att exploatera, att ha det på något annat sätt.
Precis som riksordföranden för Djurens Rätt, Camilla Bergvall, frågar sig:
– Djurplågeriet som djur utsätts på gårdar som tillhör de mest kontrollerade i Sverige är skrämmande. Hur ser det då ut i de djurfabriker som besöks vart tionde år? Det är faktiskt så långt det kan gå mellan djurskyddskontrollerna i Sverige.
Flera fall av djurplågeri har avslöjats under våren. Exempelvis uppdagades det i maj att Kronfågel skållade sina kycklingar levande på sin anläggning utanför Katrineholm, trots löften om att det skulle upphöra.
En miljon kycklingar slaktas varje vecka på denna anläggning, vilket uppgår till omkring hälften av de totalt 99 miljoner kycklingar som slaktas varje år i Sverige.
Den groteska behandlingen av djur i Sverige, som skrämmande nog har ”världens bästa djurskyddslagstiftning” – hur illa är det inte då i andra länder? – handlar om att hålla nere kostnader i produktionskedjan för att maximera vinsterna. Att kyckling är så billigt att köpa i butikerna är en direkt konsekvens av hur illa de behandlas.
Ur klimatsynpunkt är dagens livsmedelsproduktion helt ohållbar, där animalieindustrin är en enorm utsläppskälla (utöver att djur behandlas så fruktansvärt illa). Animalieindustrin är samtidigt sämst på att minska sina utsläpp, vilket The Coller Fairr index kunde visa i september 2019. Av de 50 största producenterna inom kött, mejeri och fiskeindustrin har noll av dem någon policy för att stoppa avskogningen, och blott fyra återfinns i listan som ”har åtagit sig att avveckla rutinmässig användning av antibiotika som är utbredd i branschen”.
För djuren, klimatet och planeten – skrota kapitalismen. Ta kamp för ett socialistiskt systemskifte. ■