av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv
Luleå kommun slopar sin version av ”hälsoscheman” på Kronans vård- och omsorgsboende efter att den hårt drabbade personalen röt ifrån och organiserade sig – en seger som behöver följas av fortsatt tryck för mer personal.
Protesterna började nästan omedelbart vid starten av det nybyggda Kronans vård- och omsorgsboende i mars. Som på många andra håll i Sverige infördes så kallade ”hälsofrämjande schemaläggning”, med fler och kortare nattpass i kombination med vissa dagpass för nattpersonalen, långa pass för dagpersonalen och förkortad schemaperiod.
De lediga dagarna – just det som forskning om arbetsliv, stress och hälsa visar är avgörande för återhämtning – blev färre när nattpassen gick från tio till nio timmar. Kortare schemaperiod gjorde det svårare att planera och få ihop livet. För kvällspersonalen kunde ”hälsoschemat” innebära att sluta kl 21.45 och börja kl 6.45 igen morgonen därpå. Nyblivna skyddsombudet Marit Jacobsen berättade för Offensiv om kollegor som grät eller svimmade av utmattning efter jobbet.
Stressnivån höjdes ytterligare av kommunens försök att utnyttja stordriften (Kronan har 14 avdelningar) med resurspass där personal kan kallas in till vilken avdelning som helst för att täcka upp frånvaro. Fem undersköterskor sa upp sig.
Personalen röt ifrån i media och organiserade sig i Kommunal. Ett halvår senare har Luleå kommun alltså backat. Kommunalarbetaren rapporterar att tio timmars natt återinförs, vilket också betyder att de sena kvällspassen försvinner. Schemaperioden förlängs från fyra till sex veckor.
Det här är en seger som visar att protester och organisering lönar sig, och att personalen i verksamheten sitter på kunskapen om hur den bäst organiseras. I grunden kvarstår problemet med för lite folk på golvet. Som Kommunals Charlotta Adolfsson har påpekat handlar trixandet med scheman egentligen om att ”det fattas en person på varje skift lördag och söndag”.
En ytterligare eftergift från kommunen är att det nu bildas en projektgrupp som ska se över schemafrågorna där Kommunal ingår. Det blir viktigt att inte låta arbetsgivaren hålla diskussionen enbart inom ramen för hur en i praktiken allt tunnare personalstyrka ska fördelas, utan istället nu också öka trycket för mer personal och mer resurser direkt till verksamheten.
Detsamma gäller i de andra kommuner som nu backar från eller pausar ”hälsoscheman” efter protester i form av allt från demonstrationer och namnlistor till 6:6a-anmälan. Om protesterna kan knytas samman finns möjligheter att ta strid i ännu fler och större frågor. Här ingår frågan om vinster på välfärdens och arbetarnas bekostnad.
”Hälsoscheman” är inte bara en metod för att försöka optimera utnyttjandet av arbetskraften i äldrevården, utan också en kassako för bolag som TimeCare. Kommunalarbetaren har visat hur arbetsgivaren ofta kopplar införandet av ”hälsoscheman” till rätt-till-heltid, och hur det hela faller ut å ena sidan till storvinst för riskkapitalisterna, å andra sidan till ökad utsugning av personalen.
Totalt delade TimeCare ut 94 miljoner kronor i vinst under 2016-2020 – pengar som hade kunnat stanna i verksamheten om personalen på golvet istället i samarbete fått råda över schemaläggningen.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.