av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv
Varför har vi ett växande politikerförakt? Varför växer missnöjet med makthavarna och de etablerade partierna? Det finns naturligtvis många anledningar till det. En, kanske den främsta, är att många ledande politiker inte verkar lyssna på sina väljare.
Emelie Larsson på Mittuniversitetet har skrivit en avhandling om konsekvenserna av nedläggningen av BB i Sollefteå för snart fem år sedan. Det var en nedläggning som vållade folkstorm, inte bara i Sollefteå utan i hela Ådalen, (som för övrigt är Stefan Löfvens hemtrakter).
Stora demonstrationer anordnades på flera platser. I Kramfors, med cirka 6,000 invånare, deltog drygt 15,000 i en demonstration i samband med S förtroenderåds möte i mitten av oktober 2015. Det var den största demonstrationen i Kramfors sedan Ådalshändelserna 1931.
I april året efter samlades tusentals i Härnösand i samband med att landstinget skulle ta beslut i frågan. En ledande socialdemokrat hördes säga när han såg demonstranterna: ”Det är några hundra här.” Det var i själva verket flera tusen. Trots att Ådalsborna två gånger har gått man ur huse för att försöka rädda BB i Sollefteå drev landstingspolitikerna igenom nedläggningen.
Emelie Larsson intervjuade blivande föräldrar och barnmorskor. Det hon fann då var att man kände sig osedd av makten.
Det är inte bara där folk känner sig osedda och åsidosatta. I Östersund har det blå styret sålt stora delar av staden till det privata fastighetsbolaget Diös. De har redan byggt 6-våningshus vid Storsjöns strand, något som hindrar utsikten över sjön och mot fjällen för många östersundare.
Det går också mot intentionerna när Östersund byggdes upp. Tanken var då att alla i staden skulle ha fri sikt mot sjö och fjäll.
Nu vill Diös och kommunledningen gå vidare och bygga hotell och bostadshus runt det som idag är ett centralt beläget busstorg, kollektivtrafikens nav. Tanken är att en två kilometer lång gata ska fungera som nav. Om man bygger ut torget enligt planerna kommer de nya byggnaderna att överskugga nuvarande bebyggelse inklusive Gamla teatern, en av Östersunds äldsta byggnader.
Dessutom vill man ”förtäta” ett bostadsområde genom att bygga ett antal höghus, något som skulle blockera solljuset till nuvarande fastigheter.
Det finns en stor opinion emot planerna, men känslan är att politikerna kommer att driva igenom dem trots opinionen.
Det är inte bara i Sollefteå och Östersund som befolkningen börjar känna sig osedd av makthavarna. Det är inte så tydligt som i turerna runt Sollefteå BB överallt. Politikerna har fjärmat sig från sina väljare. Väljarna behövs vart fjärde år för att tillsätta de som ska bestämma. Sedan tycker de att de kan göra som de vill. De har ju fått mandat fyra år till.
Det måste vara något fel på vår ”demokrati” när valda politiker så övertydligt går emot folkviljan som i fallet Sollefteå. Vi måste återerövra demokratin.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.