av Katja Hildén // Artikel i Offensiv
Ida Ali Lindqvist har i sin bok Jag är visst någonting skrivit om sin tid på ett Hasselakollektiv under 1990-talet. Avsikten med vistelsen i Hasselakollektivet var att hon i de sena tonåren skulle omdanas från en lite besvärlig tonårstjej på glid till en samhällsnyttig och normativ ung kvinna med ett normativt utseende som glatt, frivilligt och lagom jämställt underkastar sig en normativ man.
Från första sidan kommer läsaren direkt in i historien. Direkt in i smärtan. Vissa saker är plågsamt tydligt beskrivet. Händelser, miljöer, känslor och reaktioner beskrivs osentimentalt. Det raka språket passar bra till bokens smärtsamma ämne. Tillsammans återskapar de en karakteristisk atmosfär som vilade över ett vilset Sverige i det sena 1900-talet då drömmen om folkhemmet hade bleknat.
Tomma socialdemokratiska fraser vidmakthölls av socialdemokratiska män som tjänade pengar på sociala företag såsom Hassela i samhällets tjänst, men med tvivelaktigt innehåll.
Ida Ali Lindqvist beskriver skickligt barndomens bräcklighet där kärleksfulla vuxna som gör sitt bästa samsas med den alldagliga grymhet som finns i alla samhällen där barns värde mäts i deras prestationer.
I boken börjar den unga Ida att agera eller snarare reagera destruktivt. En rad av samhällets representanter rycker in med avsikt att få in Ida på rätt spår igen. Och Ida anstränger sig hårt för att få ordning på sitt liv och går med på att frivilligt skrivas in på ett behandlingshem inom Hasselakollektivet under hot om att det annars kommer att ske med tvång.
Pennalism, kollektiva bestraffningar och sexuellt utnyttjande blandas med skratt och vänskap. De unga utsätts för psykisk och fysisk nedbrytning i kombination med inslag av stöd och uppmuntran.
Ida Ali Lindqvist beskriver sakligt hur hon både utsätts och utsätter andra för pennalism. Relationer och makthierarkier blandas i en salig röra som saboterar eventuella terapeutiska mål.
Trots det konkreta språket och de tydligt beskrivna scenerna svävar en gåtfullhet genom hela boken. Vissa frågor förblir obesvarade. Det gör boken ännu bättre.
Fokus blir därmed tydligt: frågan är ju faktiskt inte vad som är fel på bokens Ida eller alla oss andra som inte lever upp till det profitbaserade samhällets alla normer.
Författare: Ida Ali Lindqvist
Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 233
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.