av Katja Hildén // Artikel i Offensiv
I skuggan av kriget mot Ukraina går livet vidare i Sverige med de gamla vanliga bekymren. Till exempel om du är en småbarnsmamma i dina bästa år, bor i Falun och för sjunde gången planerar din flykt för att rädda livet på dina barn och dig själv från en livsfarligt våldsam partner.
Du kanske är en av dem som vaknade en morgon i förra veckan och hörde på P4 Dalarna att M, SD, KD, L, C och Falupartiet har fattat beslut om att avgiftsbelägga dig ifall du denna gång verkligen lyckas fly, men akut behöver någonstans att bo på hemlig adress en tid tillsammans med dina barn för att risken att mördas ska minska under en period då en våldsam partner statistiskt sett är som allra farligast.
Som högerpolitikerna i Falun så förnumstigt förklarade, att fly för sitt liv från en livsfarlig våldsbrottsling är ungefär samma sak som ett besök på vårdcentralen, så det är helt rimligt att ta ut en avgift på ungefär 125 kronor om dagen plus 80 kronor per dag för mat på stödboende. Det blir sammanlagt omkring 6,000 kronor i månaden.
Har du anpassat din flyktkassa till denna avgift? Eller måste du senarelägga din flykt för att få ihop mer pengar? Hoppas du inte hinner bli mördad…
Någon som visar engagemang och bestörtning över beslutet i Falun är Petra, en av grundarna till ”Gömda kvinnor”. Hon är inte ett dugg förvånad, luttrad som hon är efter egna och andra kvinnors samlade erfarenheter av kamp för överlevnad i ett rättssystem som man nästan kan tro aktivt motarbetar att kvinnor och barn utsatta för en våldsverkare ska få sina rättigheter tillvaratagna.
Allt fler kvinnor som har haft kontakt med Gömda kvinnor har funnit styrkan att berätta mer öppet om de brott de har blivit utsatta för och ställa krav på samhällsförändringar.
Även politiker och personer inom olika myndigheter besöker Gömda kvinnors sidor och ställer frågor, vilket förhoppningsvis leder till ökade kunskaper och ökat engagemang till att verkligen förändra rättssystemet så att kvinnors och barns rättigheter och säkerhet prioriteras när det handlar om mäns våld mot kvinnor.
Men Petra tar inte ut några segrar i förskott: ”Det är ju valår.” Hur mycket kamp, besvikelse, kamp igen, svek och åter kamp finns det inte bakom det konstaterandet?
Det är svårt att undgå att se cynismen i Falunpolitikernas beslut om att slå mynt av flyende våldsutsattas behov av bostad. För just ett tryggt hem är basen för att bygga upp livet igen, inte minst barnens liv.
När ska de brottsutsatta kvinnorna och barnen få rätt att stanna i sina bostäder, sina hemkommuner, på sina arbetsplatser, sina skolor och förskolor om de vill?
Petra och Gömda kvinnor vill att det är den våldsamma partnern som självklart borde få sin frihet inskränkt och inte hans brottsoffer. Det gick ju så väldigt snabbt att ändra lagar och skjuta till resurser under pandemin. Men att kvinnor år efter år efter år mördas och att nästan 300 barn förlorat sin mamma på grund av våld i nära relation sedan år 2000, det verkar vara helt omöjligt att göra något åt.
Den på alla sätt osäkra bostadssituationen saboterar de våldsutsatta kvinnornas och barnens rätt till ett normalt liv. Enligt socialtjänstlagen är det kommunens ansvar att underlätta för kvinnor och barn som utsatts för våld att få en ny bostad. Men bara var sjätte kommun erbjuder förtur i bostadskön, men inte ens de beviljar förtur i den utsträckning som det finns behov av.
Men kanske finns det en del ljusglimtar trots allt. Gömda kvinnor och många andra har länge framfört kravet på att barn lättare ska kunna höras i rätten och att större tyngdpunkt ska läggas vid barnens bästa, och utifrån detta har det gjorts en del ändringar i lagen.
Vi får se om dessa ändringar kommer att påverka barnens möjlighet att slippa umgänge med ibland sin mammas mördare.
Som Petra sa, det är valår. Jag hör den desillusionerade tonen i Petras röst, kombinerad med sådan oerhörd överlevnadsstyrka. För en individuell säkerhets- och välfärdspolitik för de mest utsatta i samhället krävs solidaritet – alltså ett socialistiskt samhälle, inte kapitalism.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.