Succé för tyska 9 euro-kortet
Som enda parti i valet kämpar Rättvisepartiet Socialisterna för gratis (avgiftsfri) kollektivtrafik, vilket är ett måste för klimatet och den sociala rättvisan.
Behovet av utbyggd och billigare kollektivtrafik blir allt mer påträngande. Men istället för att satsa på kollektivtrafiken har biljettpriset ökat mycket mer än andra priser. ”Bensin har blivit över 70 procent dyrare under 2000-talet. Samtidigt har biljettpriserna i lokaltrafiken ökat nästan dubbelt så mycket”, konstaterade statistikmyndigheten SCB i april i år. Och inför nästa år hotar chockhöjda prishöjningar inom kollektivtrafiken.
Lägre priser lönar sig. Det visar exemplet från Tyskland där man under sommaren har kunnat resa var som helst i hela landet för 9 euro (ungefär 100 kronor) i månaden.
9 euro-kortet, som gäller på alla regionaltåg, särskilda järnvägslinjer som ångloket Rasender Roland som tar dig runt Rügen (Tysklands största ö), kollektivtrafikens alla bussar och vissa färjelinjer, blev en enorm framgång. Snabbt kom kortet som har gjort kollektivtrafiken nästan gratis att bli en bestseller. Bara under juni var det dryga 21 miljoner människor som köpte ett kort plus att ytterligare 10 miljoner med säsongskort fick den rabatterade biljetten.
Försäljningssiffrorna har överträffat branschens förväntningar, liksom antalet passagerare, rapporterade tyska Deutsche Welle i mitten av juni.
Resandet med tåg ökade med 40 procent i juni. På vissa tåglinjer, särskilt inom pendeltrafiken och till badorterna runt Nord- och Östersjön, har antalet resande ökat betydligt mer.
9 euro-kortet har inte minst gett lågavlönade en möjlighet att resa.
Kollektivtrafiken blev ett alternativ till bilismen. Enligt undersökningar blev det mindre bilism och köer i så gott som samtliga tyska städer.
Trots framgången blir det enligt den S-ledda regeringskoalitionen som styr i Tyskland ingen fortsättning på 9 euro-kortet, utan augusti blir dess sista månad. Regeringspartierna diskuterar istället att införa ett månadskort som ska kosta 69 euro (drygt 700 kronor) landet runt.
Men det enda rätta är att låta 9 euro-kortet vara kvar och att det också införs i Sverige, vilket skulle vara ett stort steg mot att göra kollektivtrafiken tillgänglig och billigare. ■