Vilket högerparti kan smutskasta förorten mest? Det är hittills valrörelsens hårdaste tävling.
- Liberalerna vill ha språktest på 2-åringar. De som inte klarar det kan omhändertas.
- Moderaterna satsar på ADHD-test på barn i förskoleålder i ”utsatta områden”.
Förslagen fiskar i samma rasistiska och främlingsfientliga vatten som SD. De pekar ut förortens invånare och särskilt ”utomnordiska” personer som kriminella. För varje nytt förslag försöker nästa parti trumfa över.
Över tre decennier av en politik som har ökat klyftorna mellan rika och fattiga snabbare än i något annat land. Välfärden har raserats genom att privata bolag driver skolor, vårdcentraler och omsorg. Jobben är osäkrare och privata hyreshajar har fått ta över hela bostadsområden. Det har varit en medveten politik. Men i valrörelsen är det alla vi boende i förorter och arbetarområden som får skulden.
Det gäller även Socialdemokraterna, som vill att andelen ”utomnordiska” i förorterna ska vara högst 50 procent! Födelseland för individen eller hens föräldrar ska alltså avgöra boendeort.
Liberalernas Johan Pehrson kräver språktest – alltså test om barnet kan svenska – på 2-åringar. De som ”misslyckas” ska uppmanas börja i barnomsorgen eller att annars omhändertas!
Moderaterna i Stockholm med ökända Irene Svenonius i spetsen vill adhd-testa alla 5-åringar i ”utsatta områden”. Det påstås vara ett medel mot gängkriminaliteten. Dessutom med ett ”snabbtest” som inte existerar.
De experter på barn och medicin som tillfrågas i media ger som väntat inget stöd till förslagen. Barnavårdscentralerna har regelbundna kontroller av barnens utveckling. Att omhänderta 2-åringar för att de inte kan svenska går emot all erfarenhet och vetenskap.
Moderaterna hänvisar till undersökningar om att barn med utländska föräldrar inte använder adhd-medicin lika mycket som barn med svenska föräldrar. Men ”Förslaget bygger på en tolkning som inte vi har gjort”, kommenterar Johan Åhlén, ansvarig chef för psykisk hälsa-enheten på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin. Fakta är att barn i utsatta områden använder mer adhd-medicin än andra, men det kan finnas en underkonsumtion av vård bland utrikes födda som förklarar den lägre andelen som fått medicin. Samtidigt är medicinering bara ett av flera steg som kan behövas.
”Våra slutsatser handlar snarast om vad man ska göra för att utjämna socioekonomiska skillnader för att komma tillrätta med obalansen”, säger Johan Åhlén till Dagens Nyheter.
”Samma moderater är ansvariga för vården i region Stockholm, där köerna till barn- och ungdomspsykiatrin är enormt långa. Moderaterna vill också lägga ned flera BUP-mottagningar”, kommenterade sjuksköterskan Johan Sand till Offensiv.
Privatiseringen inom skolan kombinerat med nedskärningar och nedläggningar har skapat en ojämlik skola. Åtgärder för en trygg och bra skola vore rätt fokus, svarar Lena Nylander, specialist i allmän psykiatri på Lunds universitet, som har intervjuats i flera media.■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.