av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv
Måndagen den 21 november började de första träden fällas i Hammarbyskogen i södra Stockholm. Det är ett steg i processen att etablera en arbetstunnel i skogen, som ska anslutas till SVOA:s (Stockholm Vatten och Avfall) större projekt Nya Östbergatunneln som i sig är en del av bygget av en ny avloppstunnel mellan Bromma och Sickla.
Offensiv har tidigare skrivit om kritiken från föreningen Rädda Hammarbyskogen, lokala eldsjälar och klimataktivister som har riktats mot byggprojektet och i synnerhet den utvalda platsen.
Hammarbyskogen är en gammelskog med hundratals år gamla träd, en viktig spridningskorridor som ökar den biologiska mångfalden där också fridlysta fladdermöss vistas. SVOA rapporterade dessutom fel naturvärdesklassning (en 4:a istället för en mer allvarlig 3:a) i sin miljökonsekvensbeskrivning.
Många Hammarbybor som Offensiv har pratat med är chockade över att projektet får fortgå trots alla frågetecken, och säger att de inte har blivit tillräckligt informerade om hur mycket av skogen som ska huggas ner och spärras av i minst 4 år.
Föreningen Rädda Hammarbyskogen har drivit ärendet i Mark- och miljödomstolen, Mark- och miljööverdomstolen och Högsta domstolen, men nekats, och har nu begärt resning för att häva domen som ger SVOA tillstånd att bygga.
En aktionsgrupp med klimataktivister har barrikaderat sig i skogen sedan början av oktober. Naturskyddsföreningen och Rädda Hammarbyskogen har också lämnat in en hemställan till Länsstyrelsen om artskyddsdispens och utredning med hänvisning till fladdermössen. Över 2 500 personer har skrivit under namninsamlingen på Skiftet.se.
Efter kritiken har planerna dragits om så att 41 träd ska kapas istället för ursprungliga 130, säger Susanne Forsberg på SVOA.
Att ett antal juridiska processer fortfarande pågår, inklusive frågan om hotet mot fladdermössen, har dock inte hindrat projektet. Byggtrafiken började rulla den 15 november, barrikaderna som klimataktivisterna byggt upp revs ner, tälten flyttades, och den 21 november började trädfällningen.
Offensiv har pratat med Smilla Ubbe, konstnär, klimataktivist och talesperson för aktionsgruppen Rädda Hammarbyskogen:
Varför är du med i kampanjen?
– Jag bryr mig om skogen väldigt mycket, framför allt för att det är jättedumt att hugga ner skogar när vi har en brännande klimatkris. Det är fult att storföretag som SVOA ska komma undan med att vrida på sanningen för att få tillstånd att göra något de annars aldrig hade fått godkänt för om de hade varit ärliga. Skogen ska huggas ner baserat på en eller till och med flera lögner.
Vad har responsen varit från boende i området?
– Folk har varit så positiva! Totalt har kanske bara 3-4 personer varit emot och resten har varit enbart positiva. Många hundratals har skrivit på namninsamlingen och mobiliseringslistan, cyklar förbi och säger ”kämpa på!”.
Vi kanske inte kan stoppa alla maskiner, men vi försöker vinna tid så att de juridiska processerna kan gå igenom. Det är där vi sätter hoppet.
Vad säger SVOA?
– De säger att domen har vunnit laga kraft, utan hänsyn till det vi har försökt lyfta fram. Den nya planen på att ”bara” fälla 41 träd visar dock att motståndet lyckades rädda 90 träd, så en liten seger ändå. Det gäller främst träden vid cykelbanan, men vår prio är träden i gläntan i mitten av skogen.
Var har polisen sagt?
– När vi påbörjade blockaden sa de att vi hindrade utryckningsvägar, vilket är brottsligt, men de försökte nog bara skrämma oss. Vi har många erfarna aktivister som vet om våra rättigheter och vet hur man svarar.
Vad är nästa steg?
– Det är flera juridiska processer som pågår som alla har potentialen att vinna. Vi kanske inte kan stoppa alla maskiner, men vi försöker vinna tid så att processerna kan gå igenom. Det är där vi sätter hoppet. Det lyckades i sju veckor utan trädfällning, vissa planer har ändrats redan, en ny process mot byggtrafikens förbjudna parkeringsplatser ska påbörjas, snön kanske saktar ner arbetet, så det finns hopp. Onsdag den 23 oktober kl 07.00 är en ljusmanifestation planerad.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.