av Christer Rydén // Artikel i Offensiv
”Efter uppskjutningen av den obemannade månraketen var festen i full gång. Byron Frost var ett partydjur som drack obegränsat, men hascha gjorde han aldrig mer. Det hade skrämt bort nyckelinvesterare när han satt och bolmade hos en känd youtuber, men även det gav nya supportrar i vissa åldersgrupper.”
Den inledande stycket i första kapitlet av John Lapidus Hybris sätter tonen för hela boken: Man behöver knappast ha en doktorsgrad i kärnfysik eller vara raketforskare för att fatta att ”Byron Frost” är en illa förtäckt Elon Musk och att den kända youtubern är Joe Rogan. Det räcker gott med lite vetenskaps-, teknik och science fiction-nörderi, samt lite omvärldskunskap, för att inse det.
Huvudperson i Hybris är dock den heltigenom fiktiva Jonas, eller ”Svensken” som han kallas av sina kollegor och Frost själv i Byron Frosts arbetsgrupp kring Frosts olika projekt. Projekt som först och främst det på ”Rymdföretaget” och vurmande för att få till stånd en permanent mänsklig bosättning på Mars inom en rimligt nära framtid.
Svenskens – Jonas – avdelning är dock av en något annat natur: Ett projekt som går ut på att så småningom kunna koppla upp en mänsklig hjärna mot en AI-hjärna. Alltså en artificiellt intelligent datorhjärna, som bygger på superdatorer med obegränsad tillgång till hela världens samlade informationsflöde och digitalt lagrade kunskaper. Att med andra ord skapa en cyborg, en potentiellt enormt mäktig hybrid av människa och maskin, för att uttrycka det enkelt.
Jonas bor sedan lång tid tillbaka i USA och delar boende med en hjärnkirurg vid namn Melissa Brown och ”Apan”, som är just den apa som är tänkt att vara försöksdjur för cyborgexperimentet i Synapsföretagets regi, innan Jonas och Melissa i största hemlighet bestämmer sig för att inleda experimenten med honom själv som försökskanin, eller snarare -hjärna. Det är som Jonas snabbt upptäcker inte riskfritt att låta operera in mottagare i hjärnan för olika hjärnappar.
Det mest fascinerande med den här berättelsen är beskrivningen av Jonas personliga och sociala bakgrund i Sverige, som en person som skämdes över sin arbetarklassfarsas alkoholproblem (något som Jonas för övrigt till en del har ärvt en benägenhet för) och politiska avvisande av sonens borgerliga högerhållning. Efter en brytning med sin far tar sig Jonas till USA och börjar med tiden få sin politiska grundsyn något modifierad på grund av upplevelserna av detta USA som ett rått, brutalt och ohöljt kapitalistiskt klassamhälle.
Men när de olika synapsuppkopplingarna i hans hjärna, efter att man har fått bukt med åtminstone de värsta biverkningarna, visar sin extrema förmåga till faktainhämtning och -bearbetning, börjar han verkligen förändras – så till den milda grad att en av hans besökande svenska vänner förvånat frågar honom om han har gått och blivit socialist! Och får till svar av Jonas att fakta om tillståndet i världen talar för sig själva.
Republikaner och demokrater avhyvlas rejält.
Republikanska politiker får sig sina rejäla avhyvlingar, men inte heller Demokraterna kommer lindrigt undan i Hybris: De beskrivs genom bokens huvudperson Jonas som imperialistiska politiker som militärt invaderar och härjar i diverse olika länder, samt styr och ställer med det som behagar dem.
Sedan förbittrar de sig förvånat över nämnda länders befolkningars rasande motreaktioner och otacksamhet mot USA:s påstådda ”välvilja” att ”skydda och försvara demokratin och de mänskliga rättigheterna”.
Det är dock först när Jonas på eget bevåg låter koppla upp sig mot SynapsHjärna som skiten riktigt hamnar i fläkten för honom och hjärnkirurgen Melissa, när Elon – förlåt, Byron – råkar få reda på alltsammans och reagerar med ett iskallt raseriutbrott och fullständigt orimliga krav på både Jonas och Melissa, som de har att hantera.
Det gör de också, men hur ska jag inte avslöja i denna recension och därmed riskera att förstöra nöjet för eventuella läsare med att läsa denna fascinerande och kapitalismkritiska science fiction-historia.
Författare: John Lapidus
Titel: Hybris
Förlag: Lava Förlag
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 214
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.