av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv
Trafiknämnden i Region Stockholm möttes förra veckan och hörsammade inte kraven från de hundratals anställda som utanför krävde att avvecklingen av tågvärdarna skulle stoppas. ”Ett enormt svek mot våra medlemmar”, skrev Seko i Stockholms ordförande Karin Åkersten senare under dagen.
Socialdemokraterna, som gick till val på att rädda tågvärdarna, svek direkt efter valet och det sveket bestod. Och Vänsterpartiet, vars stöd till det nya S-C-MP-styret var villkorat gällande tågvärdarnas framtid, valde att inte ta strid.
Seko Pendelklubbens ordförande Susann Högye-Bäckman, som också är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, debatterade hårt med Trafiknämndens ordförande Anton Fendert (MP) förra onsdagen den 22 mars när Seko Pendelklubben, ST Pendeln samt verkstadsklubbarna på ST och Seko demonstrerade.
– Man anser att en efterkonstruerad tredjepartsgranskning har utförts korrekt trots att allt material kommer från MTR utan samverkan med personal och skyddsombud. Att de fackliga organisationerna tillsammans med skyddsombud påtalar brister både i det kamerasystem, som ska ersätta tågvärdarna, samt i utredningens brist på konsekvensanalys bryr man sig alls inte om, säger Susann.
MTR avvecklar och tvångsomplacerar personal snabbt, allt för att politikerna inte ska kunna backa i frågan. Men arbetsbelastningen ökar för tågförarna, vilket får konsekvenser:
– Det saknas ca 90 förare per dag då många är sjukskrivna och andra är tagna ur tjänst. Den psykosociala arbetsbelastningen är för hög. Man har reducerat trafiken med 25 procent och ändå har man svårt att uppnå ens det. Ändå tycker politikerna att detta är rätt beslut.
– Än är inte sista ordet sagt och några ess har vi kvar i rockärmen, var så säkra, berättar Susann Högye Bäckman.
Det finns även fler möjligheter att ta strid mot ensamarbetet. Den sista april går avtalen ut och Sekos fredsplikt är över.
”Ett av Sekos krav från spårtrafikbranschen i denna avtalsrörelse handlar dessutom just om ensamarbete. Risken för konflikt är stor. Jag vet att våra förtroendevalda och våra medlemmar är beredda att ta fajten. Vi kan få Stockholm att stå stilla”, konstaterade Seko:s ordförande i Stockholm Karin Åkersten i Sekos tidning Första Linjen den 22 mars.
”Kommer inte kravet mot ensambemanning med i avtalen blir det strejk”, svarade Moa Friman, tågförare och aktiv i nätverket ”Rör inte min tågvärd”, i P4 Stockholm den 22 mars.
LÄS OM PROTESTEN HÄR:
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.