av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv
Haninges blåbruna kommunstyre (M, L, KD och SD) har nu styrt i 130 dagar. ”Ett borgerligt styre med sverigedemokratisk politik”, skröt SD. Resultatet: skolnedläggning, privatisering av äldreomsorgen, försämrade arbetsvillkor, stoppade bostadsplaner och svek mot löften om både trygghetssatsning och arbetsvillkor. Vi granskar vad som har hänt med de blåbrunas fyra prioriterade områden:
1. ”Ett tryggare Haninge”
Styret hävdar att de öronmärker 10 miljoner kronor till trygghetsinsatser, men i själva verket tar de pengarna från Kommunstyrelsens redan existerande budget för trygghetsarbete och fördelar dem till nämndnivå. Styret fragmenterar och skickar ned ansvaret.
Bara 2 miljoner kronor är nya pengar, varav en miljon ska gå till övervakningskameror, något som vi ser resultatet av där det redan provats; gängvåldet stoppas inte, utan flyttas runt – från centrumen till bostadsområden, trappuppgångar och lekplatser.
2. ”Utbildning”
Styret har klubbat igenom att lägga ned Båtsmansskolan i Söderby. Informationen gick ut bara två veckor innan beslutet, i en kuppliknande manöver dagen innan påskledigheten. De bokade in väktare till informationsmötet för att skydda sig från småbarnsföräldrarna.
Klasserna är fulla och skolan har till och med tackat nej till elever. Men nu har de blåbruna räknat ut att det måste finnas 525 elever på en F-6-skola för att ekonomin ska gå ihop. Logiken är att skolor måste vara överfulla för att gå runt ekonomiskt. Då är det inte elevunderlaget det är fel på, utan skolpengen och budgeten. En faktor är också att kommunen höjer sina lokalhyror med hela 8 procent för 2023.
Båtsmansskolan – en liten och trygg F-6-skola med 297 elever och promenadavstånd – är det första offret för det blåbruna styrets nya skolvision om stordrift.
3. ”Jobb och näringsliv”
”De stora privata friskolekoncernerna står vid dörren och knackar på”, sa kommunstyrelsens ordförande Sven Gustafsson (M) på ett föräldramöte. Detsamma gäller de stora privata vårdbolagen. Ett av det blåbruna styrets beslut är att införa LOV, lagen om valfrihetssystem, i kommunens äldreomsorg. Med de privata kommer också lägre personaltäthet, sämre arbetsvillkor och högre andel timanställda och deltidsanställda.
Både M och SD lovade innan valet att ta bort de påtvingade 12-timmarspassen i äldreomsorgen. Men istället har de nu infört långpassen även i hemtjänsten.
4. ”Stadsbyggnad”
”Kommunen ska framöver fokusera mer på det ägda boendet i stadsbyggnadsarbetet där småhus och bostadsrätter prioriteras”, utlovades det i det blåbruna styrets politiska plattform. Istället för att lösa bostadsbristen med billiga kommunala hyresrätter prioriteras dyra bostadsprojekt där bara de mest förmögna har råd att bo.
”Avskaffa strandskyddet!” gick även M till val på, för helst ska ju de rika kunna ha sjöutsikt också. Styrets prio har redan lett till en åtgärd: Jordbro etapp 2, det vill säga byggplanerna för nya bostäder och nytt centrum vid Jordbro pendelstation har stoppats.
Socialistiskt Alternativ (före detta Rättvisepartiet Socialisterna) stödde föräldrarnas kamp för Båtsmansskolan och har överklagat detta demokratiska haveri till förvaltningsrätten. Vi kommer att fortsätta vår strid mot 12-timmarspassen, mot nedskärningarna och för riktiga trygghetsåtgärder som tas fram tillsammans med boende och föreningsliv.
Framför allt kommer vi att kampanja för ett socialistiskt alternativ – det som behövs för att sätta stopp för hela den arbetarfientliga högerpolitiken.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.