Skrota angiverilagen

Vårdanställda har startat uppropet ”Vi anger inte”. Åse på gymnasieskolan säger till Offensiv: ”Det är galet. Hellre säger jag upp mig än anger dem.” (Foto: Natalia Medina)

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Regeringens förslag att offentliganställda ska tvingas ange papperslösa till polisen och Migrationsverket möter massivt motstånd från berörda arbetsgrupper.

Saco anser att en anmälningsplikt skulle försämra arbetsmiljön för offentliganställda, yrkesgrupper som redan har en stor personalbrist. Det blir inte lättare att locka till sig arbetskraft om de skulle tvingas ange sina klienter om förslaget blir verklighet (patienter, elever med mera).
Saco säger att skuggsamhället skulle öka om förslaget blir verklighet, tvärtemot vad regeringen säger sig vilja. Sveriges Lärare uppger att 93 procent av deras medlemmar inte kommer att följa en sådan lag. Vårdförbundet säger att lagen bryter mot tystnadsplikt, etik och moral.

Vårdanställda har startat uppropet ”Vi anger inte”. Det är tre anledningar till uppropet:
• Ingen ska hindras att söka livsnödvändig vård av rädsla för att bli angiven.
• Vårdanställda tänker inte tumma på tystnadsplikten då den är en förutsättning för arbetet.
• Vårdanställda anser att de redan har för mycket stress och etiska dilemman och inte behöver fler orimliga krav från politiker.
I uppropet sägen en lungläkare: ”Att förneka en människa att söka vård vid olycka och sjukdom försämrar individers hälsa, det försämrar barns hälsa.” Hen fortsätter: ”Jag kan inte leva med den kunskapen och därför kommer jag aldrig att ange mina papperslösa patienter till polisen. Då får de hitta någon annan som kan jobba och det jag jobbar med är det inte många som gör.”

Jag har pratat med några lärare i Bräcke kommun om hur de känner inför att tvingas ange sina elever:
– Det är galet. Hellre säger jag upp mig än anger dem, säger Åsa på gymnasieskolan.
Lena, som också jobbar på gymnasieskolan, säger sig inte förstå sig på regeringen. Enligt henne är det en brottsförebyggande åtgärd att ungdomarna är i skolan. De begår inga brott i skolan, de kan äta sig mätta på lunchen och de blir trötta så de sover ordentligt på natten.
Anna (som egentligen heter något annat) på grundskolan säger att det är vansinnigt att kasta ut folk till länder i krig. Hon säger att det finns en anledning till att folk flyr. Det är inte lätt att lämna allt man känner till. Ingen flyr lättvindigt.

Det är inte bara personal inom skolan och vård som protesterar. Andra offentliganställda, som förskolepersonal och bibliotekspersonal, följer samma linje. Regeringen säger sig vilja bekämpa skuggsamhället. Ingen av de inblandade yrkesgrupperna anser att skuggsamhället minskar med förslaget. Tvärtom riskerar det att öka skuggsamhället.
De som nu känner att de kan gå till läkare, skicka barn till skolan eller gå till biblioteket för att läsa nyheter från hemlandet på bibliotekets dator utgör inget skuggsamhälle. De är en del av vårt öppna samhälle.
Att tvingas ange dem skulle skicka dem under jorden med allt vad det innebär av lidande, både för dem och för de svenskar som hjälper dem. De finns här i alla fall, eftersom de inte törs åka tillbaka till sina hemländer, vad än Migrationsverket säger i sitt avslag.

Lungläkaren i uppropet säger: ”Att göra människor rädda för att söka vård både för sig själva och för sina barn är en grymhet utan dess like.” Budskapet från berörda yrkesgrupper är glasklart: ”Skrota angiverilagen!”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!