av Offensivs reportrar
Idag den 12 maj gick Målarna ut i strejk, och Socialistiskt Alternativ och Offensiv var såklart på plats på så många platser som möjligt för att ge vårt stöd. Här följer några rapporter och intervjuer – fullt stöd till strejken!
ROSENBAD
Allt målande på Rosenbad är belagt med strejk. Företaget har flyttat alla medlemmar i Målarna från arbetsplatsen efter att varslet kom men inget målararbete får utföras. Målarna strejkar mot lönedumpning. Om inte kompetenskravet på 4 års erfarenhet finns kvar innebär det att vem som helst kan jobba som målare och yrkeskompetensen och lärlingssystemet försvinner. Kaoset i byggbranschen är varnande exempel. Kom till Fredsgatan 7 och visa ditt stöd
Offensiv var den enda media på plats när strejken startar. Lars Jahnke är förtroendevald och konfliktansvarig för målarna.
Hur går det?
– Det går bra. Arbetet på Rosenbad är nedlagt och inget arbete utförs.
– Vi har förberett det här under lång tid, haft stora medlemsmöten och har fullt stöd för strejken. Vi har varit ute med tolk och börjat värva medlemmar med albanskt och grekiskt ursprung och det börjar få effekt.
– Det handlar om att stoppa lönedumpning och att vi målare inte ska försvinna som yrkesgrupp. Det här är ett stort problem redan.
VEGA, Haninge
Varför vill företagen ta bort kompetenskrav?
– För att sänka lönerna. De vill ha okvalificerad arbetskraft till sämre villkor och det drabbar oss, säger målaren Mikael som står strejkvakt vid Sandå i Vega, Haninge.
Det handlar oftast om arbetare från andra länder, som ges sämre löner, villkor och vila.
– Det är inte deras fel, de utnyttjas av företagen och alla arbetare drabbas, fyller Tony Öberg i, ombudsman och strejkvakt.
– Företagen vill ha så lite skrivet och reglerat som möjligt, exempelvis på vad en målare är. Se på Berlin, där det finns tre kategorier målare med helt skilda lönenivåer. Istället för målare som kan allt från start till finish, så vill de ha en arbetare här som bara kan spackla och en arbetare där som bara kan tapetsera och så vidare, förklarar Tony.
Strejkvakterna står hela dan i stekhet sol. Vill man stötta strejken så kan något så litet som fika eller fällstolar göra mycket. Allt stöd till målarnas strid!
KATARINAHUSET i Slussen, Stockholm:
Offensiv har pratat med Oskar Nilsson, förtroendevald för Målarna avdelning 1. De är 12 målare på arbetsplatsen i Katarinahuset i Slussen som strejkar här.
– Det handlar om vår anställningstrygghet, vår yrkesstolthet och i slutändan om vår framtid. Vi stället frågan ”Vem är en målare?” för det handlat om att försvara vår yrkestitel.
Vad får ni för respons från förbipasserande?
– Vi får bra gehör! Det är många som stannar och är genuint intresserade. Flera som gått förbi har ropat ”Heja Målarna!” och det är kul att höra.
– Vi kommer stå här så länge det behövs.
KRONAN, Luleå:
På Kronan i Luleå samlas fyra målare utanför grindarna till en lägenhetsbygge. Daniel Ek, Emma Henriksson, Julia Hermansson och Johnny Ek jobbar i normala fall som målare åt Sanfridsson. Men idag strejkar det, alla för första gången.
Hur känns det?
– Onödigt, säger Johnny.
– Vi har tak att måla fyller Julia i.
– Samtidigt som det känns onödigt är det ju också nödvändigt, för frågorna som strejken handlar om är viktiga, säger Daniel.
När strejken bryter ut kl 12 kränger de på sig strejkvaktsvästarna som Josefin Johansson, förtroendevald i avd 5 levererat.
– Just nu har vi dock inga indikationer på att Sanfridsson skulle försöka bryta strejken på något sätt, säger Josefin Johansson.
– Viktigast frågan är paragraf 2 som reglerar frågan om yrkestitel, som nu arbetsgivaren ifrågasätter. I princip handlar det om en som målat plank i fyra år ska få yrkestitel? Det tycker inte vi. Det behövs antingen en genomgången lärlingutbildning (som normalt tar cirka två år utöver gymnasial yrkesutbildning) eller fyra års arbete på ett företag med kollektivavtal där vi kan se till att den anställde får en samlad yrkeskompetens. Så det handlar om 4-5 år att bli färdigutbildad målare. Målet är inte heller bara att alla ska bli fulllärda utan man ska ha fått lära sig yrkets alla delar som säkerställs genom att genomgå branschens yrkesutbildning, säger Josefin Johansson.
– Vi är ett stolt skrå, med anor tillbaka till 1600-talet och vi vill inte tumma på yrkeskunnande. Risken är alltså att inte alla som får kalla sig målare har rätt yrkeskunnande. Det i sin tur kan leda till lönedumpning i framtiden då det kan riskera att vi får så kalla A och B lag i yrkesgruppen.
Målarna berättar att det ofta kan handla om målare från andra EU-länder som riskerar att inte få full yrkeskompetens.
– I Luleå kanske det inte är så stort problem men definitivt i Kiruna, Skellefteå och storstäderna., säger Josefin Johansson.
Hur är förhållandet till arbetsgivarna i allmänhet?
– Vi märker att arbetsgivarna samlar ihop sig och ifrågasätter gamla grejer som vi varit överens om i alla år. De prövar saker i AD. Så de har slagit in på ett hårdare spår, något som inte är till arbetarnas fördel. För oss handlar det om medmänsklighet och trygghet: det ska räcka med att ha ett(1) jobb att gå till, man ska få möjlighet till fritid och inte gå sönder. Men från arbetsgivarnas sida handlar synen på oss mer och mer bara om vinst och pengar, säger Josefin Johansson.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.