av Anton Lindbäck // Artikel i Offensiv
Ingen kan väl ha missat det eko som hörs runt om i hela världen just nu. Det är ekot av ett ännu starkare vapenskrammel som nu dränker ropen på hjälp från ett än mer sönderslitet samhälle.
Enligt Stockholms Internationella Fredsinstitut (SIPRI) var 2022 det åttonde året i rad som världens totala försvarsutgifter slog rekord. Hela 2 240 miljarder dollar lades på militära utgifter, och 40 procent (877 miljarder dollar) stod USA för. Det är mer än dubbelt så mycket som tvåan Kina.
Vapnen flödar in i Europa, visar SIPRI i sina rapporter. Vapenimporten till Europa har fördubblats de senaste fem åren, samtidigt som de europeiska Natoländerna har ökat importen med 65 procent.
Men skramlet har varit högljutt även kring Östersjön till följd av den ryska invasionen av Ukraina, och bland dem som har ökat sina militärutgifter mest jämfört med året innan är Sverige med sina 12 procent.
Det följer trenden i FN:s statistik, som började 2017 och som bröt en lång tids stadig nedmontering av militären som Sverige haft. År 2022 var utgifterna 80 miljarder kronor, det vill säga 1,3 procent av BNP, och i och med det kommande Natomedlemskapet ska det upp till 2 procent, som är kravet i krigsalliansen.
Natoanslutningen har i media behandlats högst okritiskt. Staten har fått driva politik genom att militära befälhavare och akademiker har uttalat sig oemotsagda.
Riskerna som en anslutning kan medföra, att Sverige kommer att dras in i fler konflikter världen över och de kostnader som den militära upprustningen innebär, har inte orsakat någon större debatt.
Från politikerna hörs inte mycket mer än hejarop, och när regeringen presenterade sin vårbudget blev det mer till militären. Men inte ett öre mer till de mest utsatta i samhället, skolan eller vården, snarare tvärtom, som därmed har betalat för upprustningen.
De stora vinnarna i kapprustningen är vapenindustrin. I år ligger Sverige på trettonde plats i världen inom vapenexport enligt SIPRI, och våra inhemska krigsprofitörer, som länge har förespråkat ett Natomedlemsskap, har i och med anslutningen jublat då deras marknad nu kommer utvidgas och fler affärer kommer att godkännas.
Saabs aktie ökade med 60 procent, och Brittiska BAE Systems aktie (Bofors och Hägglunds ägare) gick upp med 40 procent.
När Ulf Kristersson besökte Ankara i november förra året för att smörja upp Erdoğan och hans ministrar var representanter från Sveriges vapenindustri med honom. Redan i höst kommer Sverige att stå värd för Natos forum för samarbete mellan krigsalliansen och vapenindustrin. En direkt import till medlemsstater som Albanien och Turkiet, som Sverige tidigare inte har exporterat till, blir nu möjlig.
Även andra affärer som tidigare skulle ha nekats möjliggörs nu då medlemskapet i Nato och relationen till medlemsländer kommer att väga tyngre än mänskliga rättigheter, demokrati och folkrätt.
Krig kostar samhället och göder eliten, så det är inte bara vapenskrammel som ekar, utan även pengaregnet över kapitalet.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.