Säkerhet stavas profit på Gröna Lund

Jetline invigdes år 1988 och renoverades senast år 2000. Foto: Wikimedia Commons, Guillaume Baviere.

Av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Söndagen den 25 juni inträffade en olycka på nöjesparken Gröna Lund i Stockholm. Nio personer skadades och en trettioårig kvinna dog efter att det främre hjulet på berg-och-dalbanan Jetline lossnade och vagnen spårade ur. 

Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål vid Åklagarmyndigheten har tagit över polisens förundersökning och utreder brotten vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. SVT rapporterar att Gröna Lund även har anmält olyckan till Arbetsmiljöverket och att Statens Haverikommission har inlett en utredning som kommer att ta 10-12 månader.

Gröna Lunds Tivoli ägs av koncernen Parks & Resorts Scandinavia AB som också äger Furuviksparken, Skara Sommarland och Kolmårdens djurpark. I Parks & Resorts årsberättelse från 2022 står det att ”Allt vi gör är tydligt förankrat i våra fyra värdeord: säkerhet, omtanke, upplevelse och effektivitet.” och i förvaltningsberättelsen står det att ”Hög säkerhet är grundläggande för verksamheten och ett viktigt inslag i vårt utbildningspaket för våra anställda”. 

Men i en intervju med Aftonbladet den 26 juni säger en tidigare servicetekniker och enhetschef att ”Vi gick omkring med en utbildad tekniker som visade vad vi skulle göra. Sen förväntades vi göra det dagen efter” och att hon såg ”enorma problem med personalen. Det är tydligt att de nästan anställer vem som helst och inte ger dem ordentlig utbildning. Varenda dag fick jag säga till anställda att de försatte någon i fara med hur de betedde sig”.

 Aftonbladet har även sammanställt ett antal  vittnesmål om problem med just berg-och-dalbanan Jetline, inklusive att vagnen hade fastnat i en uppförsbacke och en bygel som inte var fastlåst. Säkerhetsexperten Ken Martin har även berättat för SVT att samma sorts berg-och-dalbana har havererat vid minst två tidigare tillfällen på andra nöjesparker och att ”Det är sannolikt ett strukturellt fel”. Jetline invigdes år 1988 och renoverades senast år 2000. 

Under år 2022 omsatte Parks & Resorts 1,6 miljarder kronor, och bara några dagar efter olyckan delades 42,7 miljoner kronor ut till den nya delägaren AMF, vilket journalisten Frida Sundkvist var först att skriva om på twitter den 25 juni. 

Expressen har också granskat koncernens ekonomi och ställer den högaktuella frågan ”Vad skulle ni vilja säga till folk som tror att ni tummar på säkerheten till förmån för det ekonomiska resultatet inom koncernen?”, där svaret från Parks & Resorts blev att ”Säkerheten kommer alltid i första hand”. 

I en närmast cynisk kommentar i Parks & Resorts förvaltningsberättelse år 2022 konstateras det att ”I koncernen är den största risken, ur ett ekonomiskt perspektiv, om en allvarlig olycka/incident skulle inträffa och konsekvenserna därav.” 

Det är tydligt att bakom en kuliss av satsningar på säkerhet för arbetare och besökare har det i verkligheten varit vinstintresset som har gått före. Gröna Lunds Tivoli öppnar igen onsdagen den 5 juli.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!