Varning för Argentinas Trump


Mileis program går ut på att slakta välförden och låta arbetarklassen betala för den ekonomiska krisen. Foto: CC Wikimedia Commons 

Den 20 november avslutades det argentinska presidentvalets andra runda med en omskakande valseger för högerextremisten och libertarianen Javier Milei som fick 56 procent av rösterna. 

Motkandidaten Sergio Massa från den peronistiska koalitionen Unión por la Patria (”Unionen för hemlandet”, förkortas UP) fick 44 procent av rösterna. Det är den högsta vinstmarginalen i ett presidentval sedan Juan Peróns seger år 1973 med 62 procent mot Ricardo Balbíns 24 procent. 

Milei, som ofta jämförs med Bolsonaro i Brasilien och Trump i USA, var chefsekonom på Corporación America, ett konglomerat som främst driver flygplatser, tills han valdes in som ledamot för La Libertad Avanza (”Friheten gör framsteg” förkortas LLA) i Deputeradekammaren år 2021. 

Han har aldrig tidigare varit aktiv inom politik, utan var mest känd som ekonomisk föreläsare och politiskt inkorrekt debattör i olika tv-program. Sedan han blev ledamot har han inte skrivit ett enda lagförslag eller suttit i något utskott eller i någon kommitté.

I en direkt parallell till Donald Trumps vallöfte om att ”dränera träsket”, har Milei framställt sig själv som en outsider mot etablissemanget och drivit en kampanj mot ”den politiska kasten”. Hans ultraliberala program har bland annat gått ut på att byta ut den argentinska peson mot dollar, stänga ned Centralbanken, privatisera den offentliga välfärden och halvera mängden ministerier från nuvarande sexton stycken. 

I valkampanjen syntes Milei ofta beväpnad med en motorsåg, en illustration av den ”motorsågsmassaker” som hans regering kommer att utsätta välfärden för. 

Mileis presidentskap är också ett direkt hot mot aborträtten, som infördes år 2020 efter årtionden av outtröttlig kvinnokamp. Han har uttryckt en vilja att upphäva den nyligen införda aborträttslagstiftningen, samtidigt som han paradoxalt nog försvarar mänsklig organhandel som ett exempel på ”rätten till sin egen kropp”. 

Han bildar en grotesk duo tillsammans med den blivande vicepresidenten Victoria Villarruel, en historierevisionistisk advokat och politiker som försvarar militärdiktaturen och förnekar dess brott mot mänskliga rättigheter. Mileis nya regering står på en ostadig grund, i allians med den konservativa koalitionen. 

Manuel Costa från Socialistiskt Alternativ kommenterar valet: 

– Vi har inte sett några protester än, många är fortfarande i chock. Men de kommer, för läget är socialt och ekonomiskt kritiskt. Med 140 procents inflation befinner sig landet i en virtuell, om än inte formell, statsbankrutt. 40 procent är fattiga, 10 procent tjänar mindre än 1 dollar om dagen och 50 procent av alla arbetare räknas som fattiga.

– Milei gjorde sig till det politiska alternativet till en regering som misskötte hanteringen av både pandemin och den nedärvda och rekordhöga IMF-skulden från Macriregeringen. Hans ideologi går ut på att marknaden ska vara så fri som möjligt och staten så liten att den kan dränkas i ett badkar. 

– Båda presidentkandidaterna har samma klassintressen, att låta arbetarklassen betala för krisen genom sänkta löner, pensioner och ökade nedskärningar på välfärden. Arbetarklassen kommer att få en riktig smäll. Vi har tre konvulsiva veckor framför oss tills Milei väljs in den 10 december. 

– Vänstern har varit splittrad, otydlig och oenig. Vissa har förespråkat en blank röst efter att Vänsterfronten förlorade i primärvalet, andra för en röst på den ”mindre onda” – Massa. 

– Samtidigt satsar den nya regeringen på mer pengar till ”försvar och säkerhet”, som förberedelse för protesterna som kommer att blossa upp. Nu behövs klarhet och en självständigt organiserad arbetarklass. Det är ett revolutionärt läge i Argentina. ■

Vilgot Karlsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!