Kapitalismen sänker klimatomställningen

Kapitalismens brist på planering och jakt på vinster skapar problem och det finns risker för att projekt kraschlandar.
(Foto: David Gubler/Bahnbilder/CC BY NC SA 2.0)

Läs mer: Kapitalismen sänker klimatomställningen

Artikel ur Offensiv

Flera nyheter den senaste tiden visar att det är långt ifrån säkert att alla industrisatsningar i norr kommer att lyckas. Kapitalismens brist på planering och jakt på vinster är en viktig förklaring till de problem som har visat sig.

Dagens industri avslöjade nyligen att Northvolt inte ens är i närheten av att nå upp till den planerade produktionen. Det har skett flera olyckor vid anläggningen, varav två har lett till att arbetare har omkommit.

Företaget har inte gett några förklaringar. Det är rimligt att tro att extremt pressade arbetsförhållanden med brott mot arbetstids- och säkerhetsregler och ett stort antal underleverantörer är en bidragande orsak.

Bristande kapacitet på Malmbanan gör att råvaran till det nya stålverket i Boden inte kommer från gruvan i Malmberget, utan från Brasilien och Kanada. Det leder till extra utsläpp orsakade av ett stålverk som vill vara ”fossilfritt”.

LKAB har tänkt bygga den första anläggningen för att tillverka järnsvamp i Malmberget. Det har redan visat sig att tidsplanen har spruckit för att det finns komplicerade miljöfrågor som måste redas ut.

Det stora övergripande problemet är tillgången på el. De olika företagen har tagit beslut om sina satsningar utan att tänka på helheten. Vart och ett är projekten fullt hanterliga, men helheten blir problematisk. I Norrbotten och Västerbotten ökar elbehoven nästan tio gånger till omkring 110 TWh. Hela Sveriges elanvändning är idag omkring 130 TWh.

Under förra året har det också presenterats en rad elkrävande industriprojekt i Mellannorrland. Det gör att en del av det överskott som hade kunnat skickas norrut har intecknats.

Det finns idag ingen övergripande plan från samhällets sida för hur elproduktionen ska byggas ut på ett ansvarsfullt sätt. Regeringen satsar allt på att kraftigt subventionerad kärnkraft i en oklar framtid ska ge mer el. I övrigt är det upp till marknaden att fixa elförsörjningen. Det är svårt att se att detta kommer att lyckas.

Det som däremot är tydligt är att en ökad elproduktion som drivs av företagens vinstintressen kommer att leda till skarpa konflikter kring nya vindkraftparker, kraftledningar med mera.

Det skulle vara lättare att klara elförsörjningen om de stora industrierna kunde anpassa produktionen till tillgången på el. Det gäller särskilt för tillverkningen av vätgas som står för den största delen av den ökade elanvändningen.

Men det finns idag inga garantier för att det blir så. H2 Green Steel planerar exempelvis inte för att bygga ett vätgaslager. Det innebär att en verksamhet som kräver ungefär lika mycket el som all vattenkraft i Luleälven måste köras även kalla vinterdagar när belastningen på elsystemet är som störst.

De flesta av de industrisatsningar som planeras i norr skulle verkligen kunna vara viktiga pusselbitar i klimatomställningen. Men kapitalismens brist på planering och jakt på vinster skapar problem och det finns till och med en risk för att projekt kraschlandar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!