Sedan maj förra året har antalet arbetslösa ökat för varje månad. Varslen har ökat i en ännu snabbare takt och år 2024 har inletts med flera storvarsel. Under januari har exempelvis Sandvik varslat 1 100 anställda, elbilstillverkaren Polestar varslar 450 anställda, varav 250 i Sverige, och byggjätten Peab har varslat minst 250 anställda.
I december förra året hävdade regeringen att man står beredd att möta varselvågen, men jobbinsatserna lyser med sin frånvaro. De blåbrunas politik resulterar i att ytterligare jobb försvinner i välfärden och de statliga myndigheterna. I veckan larmade exempelvis Arbetsförmedlingen att personalstyrkan måste minska med ytterligare 100 på grund av för snålt tilltagen budget.
I den senaste prognosen från storbanken SEB – Nordic Outlook, januari 2024, beräknas arbetslösheten under 2024 stiga från dagens 8 procent till 9 procent. Samtidigt finns det en risk för att arbetsmarknaden försvagas ännu mer än så på grund av att byggandet har kollapsat, välfärdskrisen och fortsatta neddragningar inom handel, hotell och restaurang.
Trots att inflationen sjunker fortsätter levnadskostnadskrisen. Årets hyreshöjningar blir till och med högre än fjolårets. Även om reallönerna inte skulle sjunka i år skulle det ta upp till sex år att nå tillbaka till reallönenivåerna från 2021.
”Sammantaget kommer 2024 vara ett förlorat år. De riktigt stora kostnadsökningarna ligger bakom oss men även nästa år kommer barnfamiljen få ökade kostnader. Dessa kostnadsökningar kommer i praktiken äta upp 2024 års förväntade löneökning”, enligt Länsförsäkringar i december förra året.
Men för banker och några av landets största bolag är bilden den motsatta. Efter storbankernas rekordvinst 2023 kan ägarna räkna med 90 miljarder kronor i aktieutdelning i år. Volvo Lastvagnar delar ut hisnande 37 miljarder kronor till sina aktieägare, den största utdelningen i svensk historia. Summan som pytsas ut till Volvo Lastvagnars ägare är mycket större än kommunernas och regionernas samlade underskott i år. Så visst finns det pengar, men i helt fel fickor.
”Vinsten är kärnan i marknadsekonomin och den fria företagsamheten, försvaret av den är en borgerlig dygd och hygienfråga”, skrev Dagens Industri i en ledarkommentar den 28 januari och summerade att kapitalismen är ett system för produktion av vinst, avkastning till börsbolagens ägare. Men glöm den ”fria företagsamheten”, det är storbolagen och dess ägare (kapitalisterna) som styr och som regerar inte bara i ekonomin utan också i samhället i stort med hjälp av alla sina politiska partier.
Kapitalismen och dess vinstjakt gör samhället fattigare samt allt mer orättvist och sårbart.
Arbetarna ska inte betala den kris som kapitalismen och dess vinstjakt har skapat. Nu mer än någonsin krävs det att fackföreningarna bryter den förlamande passiviteten och tar strid för jobb, löner och villkor. I likhet med Finland, läs mer på sid 5, måste motståndet mot regeringen byggas med hjälp av landsomfattande kampanjer med gemensamma aktionsdagar och strejker. Låt Byggnadsarbetareförbundets demonstration i Stockholm den 6 februari tillsammans med att offentligfacken förbereder för strejk i årets avtalsrörelse bli avstamp för den kamp som behövs för att vända den nuvarande samhällsutvecklingen.
Socialistisk Alternativ och Offensiv säger:
• Riv Tidöavtalet. Bort med den blåbruna regeringen – för en socialistisk arbetarpolitik.
• Slut på fackliga eftergifter – kamp och mobiliseringar, inklusive protestdagar och strejker, mot de blåbruna.
• För demokratiska och kämpande fackföreningar och ett nytt, stort socialistiskt arbetarparti.■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.