Anders Wemmert // Artikel i Offensiv
Hyresförhandlingarna för MKB:s hyresgäster och majoriteten av de privata hyresvärdarna är nu avslutade. Resultatet är en katastrof för hyresgästerna. Mer än 24 000 hushåll kommer att få rejäla hyreshöjningar.
Från och med den 1 januari höjs hyran för hyresgäster med privata fastighetsägare med 5,3 procent och för hyresgäster med Malmö kommunala bostadsbolag MKB som hyresvärd väntar en höjning på 5,7 procent från och med den 1 februari. Hyran för MK-B:s hyresgäster är dessutom redan satt för 2025. Då väntar en höjning på ytterligare 4,5 procent.
Hyreshöjningarna i Malmö är de högsta på 15 år. För en normalstor 3:a innebär 5,7 procent en höjning av hyran på cirka 500 kronor mer per månad under 2024 och ytterligare drygt 450 kronor per månad under 2025. Sammanlagt nästan 1 000 kronor per månad!
Årets förhandlingar slutade med att den ”oberoende” hyresmarknadskommittén bestämde höjningen under ledning av en ”oberoende” ordförande som fattade det slutgiltiga beslutet.
Egentligen ville både MKB och de privata hyresvärdarna höja hyrorna ännu mera, MKB med drygt 8 procent i år och de privata värdarna med drygt 12 procent. Hyresgästföreningen ville att hyreshöjningen skulle bli 2,4 procent.
Hyreshöjningarna kommer att slå mycket hårt mot många familjer. Många har redan sett sin reallön minska med tusentals kronor, samtidigt som matpriserna har rusat iväg, energipriserna och räntorna för de som har lån likaså.
Förklaringarna till varför både MKB och de privata hyresvärdarna vill höja hyrorna är samma som alltid. MKB:s chef för hyresadministration, Anna Holst, säger i en intervju till Sydsvenskan att:
– Höjningen vi tar ut nu täcker knappt hälften av våra budgeterade kostnadsökningar i år. Det handlar främst om höjda räntor, men också stora taxeökningar för el, vatten och sopor. Vi lider också fortfarande av EON:s kraftiga höjningar på fjärrvärmetaxan föregående år.
Det innebär att MKB kompenserar sig genom att vältra över kostnaderna på sina hyresgäster. Samma resonemang gäller för de privata hyresvärdarna. Hyresgästerna betalar så att de kan fortsätta göra stora vinster på boendet.
Förra året gjorde MKB en vinst på 140 miljoner kronor och 2024 beräknas vinsterna till drygt 100 miljoner.
Varken MKB:s eller de privata hyresvärdarnas resonemang skiljer sig från de stora matjättarnas, ICA, COOP och Axfood, ej heller från storföretagens eller bankernas. Vi hör samma argument malas om och om igen. De får medhåll av så kallade ekonomiska experter, av regeringen och av socialdemokratins ledning. Även LO-ledningen motarbetar krav på kompensation för de som arbetar, är arbetslösa eller studerar.
Mantrat är att arbetarklassen måste stå tillbaka, kommuner och regioner måste skära ner i skolan, vården och omsorgen, samtidigt som polis, militär och rättsväsendet får miljardbelopp.
Vi måste sätta stopp för detta. Fackföreningar och hyresgästföreningar måste mobilisera sina medlemmar till kamp. Den blåbruna regeringen måste bort. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.