Ny hyreschock i Stockholm: 16 procents höjning på två år

Stormötet i Folkets Husby den 15 februari samlade ett hundratal deltagare och antog ett uttalande som slog fast att bostaden ska vara en social rättighet, inte en handelsvara (Foto: Arne Johansson).

Av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

”Det kommer att bli tungt för många hyresgäster”, lyder en uppgiven kommentar av Anders Öhrling, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen region Stockholm, om det katastrofala bakslaget i årets hyresförhandlingar. Tala om tidernas understatement!

Redan förra årets höjning med 4,76 procent för merparten av den så kallade allmännyttans hyresgäster i Stockholm betydde den värsta hyreschocken på 30 år. Vad ska då resultatet av det nya tvåårsavtalet med Svenska Bostäder kallas som för alla utom i nyproducerade hus höjer hyran med 5,35 procent (hyreshöjningen i nyproduktionen blir liksom ifjol i procent något lägre) från den 1 januari i år och med i snitt 4,69 procent från den 1 januari nästa år?
För de allra flesta hyresgäster betyder avtalet en sanslös hyreshöjning mellan den 1 januari 2023 och den 1 januari 2025 på närmare 16 procent! Och detta under ett år när Riksbanken ändå förväntar sig att inflationstakten trots allt ska falla ner mot 2 procent. Men uppenbarligen inte för hyresgäster.
Även om Svenska Bostäder i ett uttalande hävdar att de i årets förhandlingar har gått vid sidan av den trepartsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Allmännyttan i Sverige från 2022 som gör förhandlingarna till en slags räknesnurra, där större delen av företagens påstådda kostnadsökningar för vatten, avlopp, uppvärmning, sophämtning, förvaltning och framför allt dyra räntor vältras över på hyresgästerna, är det svårt att i så fall fatta hur.

Att förhandlarna gentemot Svenska Bostäder efter fyra månaders förhandlingar, motvilligt som det låter, ändå har gått med på de nya rekordhöjningarna utan att ”slå näven i bordet” förklarar de med att årets resultat annars skulle ha blivit 0,31 procent högre i ett diktat från Hyresmarknadskommittén. För de två andra av Stockholms allmännyttiga bolag, Stockholmshem och Familjebostäder, är förhandlingarna när detta skrivs inte klara, men lär antagligen sluta ungefär likadant.
I förhandlingarna med de privata Fastighetsägarna ser mycket ut att sluta med skiljedom i Hyresnämnden på ett liknande sätt som Hyresmarknadskommittén avgör tvister i allmännyttan. Victoriahem är hittills först av de privata fastighetsägarna i Stockholm att sluta ett förhandlat avtal för ett år, som ger en höjning på 5,3 procent.

På lokala hyresgästföreningen Balla Backens årsmöte den 22 februari antogs då avtalet precis hade blivit känt en ilsken motion till Hyresgästföreningens regionfullmäktige som sågar avtalets ”helt orimligt ökade hyreskostnader” som är ”omöjligt att acceptera”. Motionen slår också fast att:
”Detta sker samtidigt som bankerna gör extrema rekordvinster på de lån vi har tvingas betala och staten fullständigt har övergett sitt ansvar för bostadsförsörjningen. Inga andra boende i egnahem eller bostadsrätter tvingas som oss hyresgäster betala för nyproduktionen. Och varför ska Hyresgästföreningen acceptera detta utan att satsa alla resurser på att mobilisera medlemmarna i en massiv och landsomfattande kampanj för en helt annan bostadspolitik?”
Motionen kräver ”att trepartsöverenskommelsen rivs upp” och ”att Hyresgästföreningen omedelbart mobiliseras till kamp för kompensation till hyresgästerna och en ny solidarisk bostadspolitik.”
I en andra motion utvecklas kraven på kamp för en ny social bostadspolitik i linje med det uttalande som antogs av ett hundratal deltagare på ett stormöte om kris i bostadsfrågan den 15 februari (se artikel på sid 7).

Vad vi behöver idag är som det heter i LH Balla Backens motion ”en radikal och kampvillig hyresgäströrelse som mobiliserar till strid på kniven mot hyreshöjningarna och som tillsammans med byggfacken och allt vad verklig arbetarrörelse borde vara också tar en ny historisk strid för att bostadsnöden byggs bort”.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!